Ezeket látta már?

Krónikus vesebetegség (krónikus veseelégtelenség)

A betegség legfontosabb jellemzője a veseműködés fokozatos elvesztése. A vese választja ki a szervezet fölös folyadékmennyiségét és a lebomlott (részben toxikus) anyagok egy részét. Ezek azután a vizelettel ürülnek. Krónikus veseelégtelenség késői stádiumában veszélyes mennyiségű folyadék, elektrolit és méreganyag képes így felhalmozódni a szervezetben.

A korai stádiumok általában tünetmentesek, vagy kevés tünettel járnak. A krónikus veseelégtelenség előrehaladott állapotban ismerhető fel igazán, amikor már egészen nyilvánvalóak a tünetek, a vesekárosodás.

Krónikus vesebetegség (krónikus veseelégtelenség)

A krónikus veseelégtelenség kezelés a vesekárosodás lassítására irányul – általában a kiváltó ok kezelése révén. Végstádiumú veseelégtelenség jöhet létre, amely fatális, halálos lehet közbeavatkozás, egészen pontosan dialízis, művesekezelés nélkül.

Krónikus vesebetegség jöhet létre, ha valamely (alapbetegség) károsítja a veseműködést, több hónapon, vagy több éven át.

Mi okozhat krónikus vesebetegséget?

1-es vagy 2-es típusú cukorbetegség

Magas vérnyomás

Glomerulonefritisz, a vese kiválasztó érgomolyainak gyulladása

A vesetubulusok és környező szövetek gyulladása

Policisztás vesebetegség

A húgyútak tartós elzáródása pl. megnagyobbodott prosztata, vesekövesség, egyes daganatok miatt

Veziko-uretrális reflux, amikor a vizelet visszaáramlik a vesékbe

Ismétlődő vesefertőzés (pielonefritisz)

Melyek a krónikus vesebetegség tünetei?

A jelek és tünetek lassan alakulnak ki, ahogy a vesekárosodás előrehalad. Melyek a jellemző tünetek?

Hányinger, hányás

Étvágytalanság

Gyengeség, fáradtságérzés

Alvászavar

Vizeletkiválasztás zavara

Éberség csökkenése

Izomgörcsök, izomrángás

Csuklás

Lábfej- és bokaduzzadás

Állandó viszketés

Mellkasi fájdalom, ha a felhalmozódó folyadék eléri a szív vonalát

Légzési nehézség (tüdő-ödéma esetén)

Nehezen befolyásolható magas vérnyomás

A tünetek sok esetben azért nem jellemzőek, mert számos más betegségnek is lehetnek hasonló tünetei. A vese alkalmazkodóképessége igen széles határok között mozog, ezért lehet hogy a tünetek csak akkor jelentkeznek, amikor már visszafordíthatatlan károsodás következett be.

Kockázatnövelő tényezők

Cukorbetegség

Magas vérnyomás

Szívbetegség

Dohányzás

Elhízás

Magas koleszterin szint

Afrikai vagy ázsiai népességhez való tartozás

A betegség családi halmozódása

65 év feletti életkor

A krónikus vesebetegség diagnózisa

Vérképvizsgálat. A vérben felhalmozódnak jellemző anyagok, ami kimérhető, pl. karbamid, kreatinin.

Vizeletvizsgálat.

Képalkotó vizsgálatok. Hasi ultrahangvizsgálattal értékelhető a vese mérete, struktúráltsága. Egyes speciális esetekben egyéb képalkotó vizsgálatok is szükségesek lehetnek.

Vesebiopszia, szövetmintavétel. Az orvos előírhat biopsziás vizsgálatot, amely általában helyi érzéstelenítés mellett történik. A szövetminta patológiai vizsgálatra kerül.

A krónikus vesebetegség kezelése

Az alap/vető betegségtől függ általában. A krónikus vesebetegség nem gyógyítható. A kezelés a klinikai jelek, tünetek és szövődmények kezelésére "korlátozódik" így a betegség előrehaladásának lassítására. Ha a betegség eléri a végstádiumot, akkor mindenképpen szükségessé válik a művesekezelés.

Oki kezelés?

Az oki kezelés ez esetben tehát az alapbetegség, pl. magas vérnyomás, cukorbetegség stb. célzott kezelését jelenti. Az alapbetegség megfelelő kezelése mellett ténylegesen lassítható a vesekárosodás előrehaladása.

A szövődmények kezelése

(Itt egyes tényezők, mint pl. a magas vérnyomás lehet alapvető ok, de lehet szövődmény, következmény is.)

Magas vérnyomás kezelése. Általában az ún. ACE-gátlókkal történik vagy ARB-szerekkel, ezek alkalmasak a vesefunkció megőrzésére. Gyakran szükséges a vérkép ellenőrzése, emellett vízhajtó és alacsony sótartalmú diéta alkalmazása.

Koleszterin szint csökkentése. Krónikus vesebetegségben nem ritka a magas koleszterin szint, különösen az LDL-koleszterint illetően.

Az anémia, vérszegénység kezelése. Egyes betegeken a vese által termelt eritropoetin hormont kell pótolni + vaspótlás.

Ödéma kezelése. Vesebetegségben folyadékvisszatartás, ödémaképződés jöhet létre. A lábak, bokák megdagadnak, duzzadtabbak. A vízhajtók adása megoldás lehet erre a problémára.

Csontvesztés, a csontok védelme. Kalcium és D3-vitamin alkalmazása javíthat a csontanyagcserén, megóvja a beteget a csonttörések veszélyétől.

Fehérjeszegény diéta. A fehérjékből számos toxikus "hulladékanyag" képződhet, amelyet a vesének el kell távolítania a keringésből. Ennek mérséklése céljából az orvos fehérjékben szegény diétát rendelhet. Dietetikus segítségével megtalálható az étrendi egyensúly.

Végstádiumú veseelégtelenség kezelése

Ha a vesék már nem képesek a folyadéktöbblet és a méreganyagok eltávolítására, ebben a helyzetben dialízisre szorul a beteg, és megfontolandó a veseátültetés kérdése is.

Dialízis. A művesekezelés hatásos módon eltávolítja a szervezetből a folyadéktöbbletet és a méreganyagokat. Hemodialízis esetén külső készülék filter-rendszerén át történik a keringő vérből a szennyező anyagok eltávolítása. Peritoneális dialízis esetén a hashártya alá, a hasüregbe vezetett katéter és dializáló oldat segítségével történik az "átmosás".

Veseátültetés. Az átültetésre szánt donorvese származhat élő vagy elhunyt donorból egyaránt. A szervátültetésen átesett beteg további életében az immunrendszer működését csökkentő, elnyomó gyógyszeres kezelésre szorulhat, az új szerv kilökődésének meggátlására.

forrás: MSD Orvosi kézikönyv, Mayo Clinic

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához