Ezeket látta már?

Ragadja torkon a rákot! Ezt kell tudni a fej-nyaki daganatokról

fej-nyaki daganatok, rák, tünetei, diagnózis, fül- orr-gégészet

Szeptember 20-tól 24-ig tart világszerte a Make Sense kampány, amelynek elsődleges célja a figyelemfelhívás: a kampány abban segít, hogy minél több emberhez jussanak el a fej-nyaki daganatokkal kapcsolatos legfontosabb információk, és, hogy ezáltal elősegítsék a korai diagnózis felállításának lehetőségét.

Magyarország vezet a fej-nyaki daganatok okozta halálozás tekintetében a világon, melyhez kapcsolódóan a kiemelt rizikófaktorok közé tartozik a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a humán papillomavírus fertőzés (HPV).

A fej-nyaki daganatokat korai stádiumban kell elkapni

A 2021-es program keretében Magyarországon a Magyar Fej-Nyaki Onkológiai Társaság – Prof. dr. Tamás László klinikaigazgató úr elnökletével – a Mályvavirág Alapítvánnyal együttműködve hozta létre a fejnyakidaganatok.hu weboldalt edukációs céllal, valamint az Alapítvány a Facebook oldalán (facebook.com/malyvavirag) szeptember 20-tól elérhetővé tesz olyan kisfilmeket, amelyekben gyógyult betegek osztják meg tapasztalataikat, valamint Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-nyaksebészeti klinika orvosai tájékoztatják az érdeklődőket a fej-nyaki daganatokkal kapcsolatos legalapvetőbb tudnivalókról. A cél egyezik a nemzetközi kitűzésekkel: a Társaság szeretné, ha minél több ember informálódna a betegségekről, ismerné a leggyakrabban előforduló tüneteket, és komolyan venné a szűrővizsgálatok fontosságát.

A fej-nyaki daganatok, különösen a hazai férfi lakosság tekintetében, igen nagy számban okoznak megbetegedést. Magyarországon 5000 új fej-nyaki daganatot diagnosztizálnak évente, ezzel sajnos világviszonylatban is dobogós helyen állunk. A korai stádiumban felfedezett daganatok rendkívül jól gyógyíthatók, ezért nagyon fontos, hogy aki olyan tüneteket észlel, amelyek három hétnél tovább fennállnak, haladéktalanul forduljon szakorvoshoz.

– mondja Prof. Dr. Tamás László, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója.

A kampány fővédnöke Prof. dr. Kásler Miklós, Emberi Erőforrások Minisztere.

A Make Sense kampány az Európai Fej-Nyaki Társaság ( European Head and Neck Society-EHNS) egyedülálló és izgalmas kezdeményezése, Prof. Wojciech Golusinski és C. René Leemans vezetésével. Az EHNS egy multidiszciplináris testület, amely számos tudományterület orvosszakértőit fogja össze, beleértve a fej-nyaki daganatokkal foglalkozó szakembereket, fül-orr-gégészeket, szájsebészeket, plasztikai sebészeket, klinikai onkológusokat, a sugárterápiás specialistákat, a képalkotó szakembereket és a patológusokat. A kezdeményezés több más területről érkező résztvevőt is bevon, mint például logopédusokat, speciális nővéreket, pszichológusokat, gyógytornászokat, dietetikusokat, szociális munkásokat, kutatókat és a fej-nyaki daganatokkal foglalkozó betegszervezeteket.

Szájüregi daganat: ez növeli a rizikóját - olvasson tovább!

A Make Sense kampányon keresztül az EHNS célja,

hogy felhívja a figyelmet a fej-nyaki daganatok tüneteire, hogy elősegítse a minél korábbi diagnózist és a beteg megfelelő helyre történő beutalását, valamint, hogy javítsa a teljes és progressziómentes túlélési esélyeket. Ezeket a következő eszközökkel kívánja elérni:

  1. Figyelemfelhívás és oktatás
  2. Korai felismerés és a diagnózis felállításának elősegítése
  3. A betegek ellátásának fejlesztése

Az EHNS elő kívánja segíteni a fej-nyaki specialisták közötti tudáscserét, azzal a céllal, hogy a kutatások a legmagasabb színvonalon folyhassanak, és, hogy minél magasabb szintű oktatás, képzés, prevenció és betegellátás legyen elérhető.

A fej-nyaki daganatok kockázati tényezői

A fej-nyaki daganatok világszerte az egyik gyakori daganatos betegségnek számítanak. Nagyon súlyos betegségekről van szó, de a korai diagnózis életeket menthet! A fej-nyaki daganatok csoportjába tartoznak azok a daganatok, amelyek a fej és a nyak régiójában fejlődnek ki, elsősorban a

  • szájüreg,
  • szájgarat,
  • orrgarat,
  • algarat,
  • gége, illetve
  • orrüreg/melléküregi daganatok.

A fej-nyaki daganatok nem vehetők félvállról

Előfordulását tekintve Európában fej-nyaki daganatok a hatodik-hetedik leggyakoribb daganatos betegségek közé tartozik. Ennek tükrében az elővigyázatosság a betegség kapcsán nagyon alacsony: a betegek nagy része a diagnózis felállításakor már előrehaladott stádiumban van. Az előrehaladott stádiumú betegek 60%-a veszti életét 5 éven belül a betegség következtében. Ugyanakkor korai diagnózis esetén a túlélési arány 80-90%-os.

Fő kockázati tényezők között említhető a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a humán papillomavírus fertőzés. Férfiak esetében a fej-nyaki daganatok kialakulása 2-3-szor valószínűbb a nőkhöz viszonyítva, ugyanakkor sajnos az utóbbi időben egyre több nőt diagnosztizálnak a betegséggel. Szintén aggasztó adat, hogy míg sokáig többnyire a 40 éve feletti korosztályt érinthette, ma már fiatalabbak esetében is előfordul, mely a HPV-érintettségre vezethető vissza.

Hogyan segít a huminsav eltüntetni a dohányzás káros hatásait? Kattintson tovább!

Forrás: egeszsegkalauz.hu