Ezeket látta már?

Rekedtség és nyelési nehézségek - ezek a nyelőcsőgyulladás figyelmeztető tünetei

nyelőcsőgyulladás

A nyelőcső gyulladását okozhatja fertőzés vagy irritáció, amelyet például a nyelőcsőbe visszacsorgó gyomorsav okoz. A nyelőcsőgyulladásnak sajnos rendkívül súlyos szövődményei is lehetnek, ezért érdemes odafigyelni a lehetséges tüneteire.

A nyelőcső az emésztőrendszer felső részéhez tartozik: tulajdonképpen az a rugalmas cső, mely a szájat a gyomorral összeköti, és a megrágott falatot továbbítja a gyomor felé. A nyelőcsövet A nyelőcső gyulladását okozhatja fertőzés, de a nyelőcsövet borító nyálkahártya irritációja is. Ez utóbbi gyakran áll összefüggésben a refluxbetegséggel, a gyakori gyomorégéssel. Ilyenkor ugyanis a gyomor félig megemésztett tartalma, illetve a gyomorsav visszacsorog a nyelőcsőbe és fel is marja azt.

Milyen tünetek esetén gyanakodjunk nyelőcsőgyulladásra?

A nyelőcső gyulladásának a legjellegzetesebb tünete a nyelési nehézség, illetve fájdalom (ez akár olyan intenzív is lehet, hogy a beteg igyekszik minél kevesebbet enni és inni, ezért legyengülhet, lefogyhat vagy éppen hiánybetegségek jelenhetnek meg). A beteg azt is érezheti, mintha egy falat a torkába szorult volna.

Tünet lehet még ezeken kívül a torokfájás, a köhögés, a rekedtség, illetve a furcsa, kellemetlen, esetenként fémes szájíz és a rossz lehelet. A nyelőcsőgyulladást kísérheti gyakori gyomorégés, hasi fájdalom, hányinger és hányás. A fájdalom kisugározhat a mellkasba, sőt a hátba is, és intenzívebbé válhat étkezések után.

Mennyire súlyos a nyelőcsőgyulladás?

A nyelőcsőgyulladást többféleképpen is osztályozhatják, például attól függően, hogy a nyelőcső mekkora területét érinti. A nyelőcsőgyulladás nemcsak rendkívül fájdalmas, kellemetlen betegség, de sajnos nagyon súlyos szövődményei is lehetnek (sőt maga a gyulladás is utalhat komolyabb betegségekre). Bár a nyelőcső gyulladását okozhatja fertőzés, pl. vírus, baktérium vagy gomba, illetve gyomorégés is, de az is előfordulhat, hogy a nyelőcsőbe visszacsorgó gyomortartalom annyira felmarja a nyelőcső belsejét, hogy a nyálkahártya sejtjei megváltoznak. Ez pedig jelentős mértékben megnövelheti például a nyelőcsőrák rizikóját.

A nyelőcsőgyulladás hátterében egyéb súlyos betegségek is állhatnak, például a Behcet-szindróma (mely a vaszkulitisz, vagyis az érgyulladás egy formája), daganatos betegségek, sérv vagy az úgynevezett achalasia, vagyis nyelőcsőzáródási rendellenesség. A nyelőcsőgyulladás sajnos gyakori szövődménye azoknak a problémáknak, melyek gyakori hányással járnak (hiszen ez is felmarhatja a nyelőcsövet), így például bulimiával küzdőknél is előfordulhat.

Irritáció is okozhat nyelőcsőgyulladást

A nyelőcső érzékeny nyálkahártyáját számos dolog irritálhatja a gyomorsavon kívül, például bizonyos gyógyszerek, vagy éppen az, ha túl nagy tablettákat vesz be valaki túlságosan kevés folyadékkal. A különböző mérgező, irritáló anyagok lenyelése is gyulladásba hozhatja a nyelőcsövet, akárcsak az, ha valaki túl sok savas ételt, italt vagy koffeint fogyaszt. A dohányzás rendkívüli mértékben megnövelheti a nyelőcsőgyulladás rizikóját.

A nyelőcsőgyulladás gyanúja esetén nemcsak a minél korábbi diagnózis rendkívül fontos, de a megfelelő kezelés is (ebbe az életmód megváltoztatása is beletartozik!), mert ha a beteg nem kapja meg a megfelelő terápiát, sebesedés, vérzés is előfordulhat, a nyelőcső fekélyessé válhat, sőt súlyos nyelőcsőszűkület is kialakulhat. A nyelőcsőgyulladás, mint már említettük, többszörösére növelheti a nyelőcsődaganat rizikóját is.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához