Ezeket látta már?

Tartós fülzúgás (tinnitus)

A tartós fülzúgás Magyarországon közel 300.000–500.000 embert érint, és sajnos egyre inkább a fiatal, 22-35 éves korosztály jellemző problémájának tekinthető. Sokakat akár egy életen át is végigkísér.

A fülzúgás, latin nevén tinnitus (jelentése csengés, csörgés) olyan hang hallását jelenti az egyik, vagy mindkét fülben, ritkábban a fejben, ami nem emberen kívüli hangforrásból ered. Az érintett időnként vagy tartósan különféle hangokat hall a fülben, fejben. Ez lehet pl. morajlás, kattogás, sistergés, sípolás, dübörgés. Egyidejűleg többféle hang is felléphet a fülben, fejben. A hallott zaj erőssége nagyon egyéni, lehet gyakran változó is. Legtöbbször nyugodt, csendes környezetben a legkellemetlenebb. Tartós fennállása esetén gátolhatja az elalvást, a koncentrálóképességet, zavarhatja a mindennapi életet.

Tartós fülzúgás (tinnitus)

A fülzúgás nem önálló betegség, hanem tünetegyüttes, két formáját különböztetjük meg:

A szubjektív fülzúgás mások számára nem érzékelhető, fizikai eszközökkel nem mérhető. Ez a gyakori, a mindennapi orvosi gyakorlatban szinte mindig ezzel a típusú fülzúgással van dolgunk.

Objektív fülzúgásról beszélünk, ha a hang külső szemlélő számára is érzékelhető sztetoszkóppal. (Ebben az esetben a hanghallásokat leginkább a fej és a nyak ereinek speciális elváltozása, vagy a középfül és a szájpadlás izmainak fokozott mozgása okozza.) Ezek az esetek azonban nagyon ritkán fordulnak elő.

A fülzúgás okai

A szubjektív fülzúgásnak számtalan (több mint 50-féle) oka lehet:

 • fülbetegségek: pl. egyszerű fülzsírdugó, középfülgyulladások, fülkürthurut, otosclerosis, erős hangok által kiváltott belsőfül károsodások (diszkó, petárda, lövészet, zajos munkahely), sérülések, Menière-betegség, akusztikus neurinoma (jóindulatú daganat);
 • koponya- és agysérülések;
 • a központi idegrendszer egyes megbetegedései;
 • anyagcserebetegségek: pl. cukorbetegség, pajzsmirigybetegség;
 • keringési zavarok;
 • egyes gyógyszerek mellékhatásai (amely gyógyszerek azonban egy meglévő másik betegség kezeléséhez nélkülözhetetlenek);
 • fertőző megbetegedések;
 • mozgásszervi elváltozások: különösen a nyaki gerincoszlop, a nyak- és vállizmok területe;
 • élvezeti szerek: alkohol, kávé, nikotin;
 • fogászati problémák;
 • állkapocsízület elváltozásai;
 • stressz, neurózis; (az esetek megdöbbentően nagy százalékában lelki okok állnak a háttérben)

A tinnitus "ördögi köre" – Miért olyan ijesztőek a hangok?

A hang a "semmiből" jön, nincs ismerős hangforrás, így nem is lehet kikapcsolni. Kialakul egy félelem, hogy valami történt az agyban, valami ismeretlen, érthetetlen dolog zajlik. A beteg tehetetlennek, kiszolgáltatottnak érzi magát, pánikba esik, szorong, alvászavar alakulhat ki, koncentrációs képessége csökken. Sokuknak az a benyomása, hogy egyedül kell az ár ellen úsznia. Ez a fokozott stresszállapot erősíteni fogja a fülzúgását, kialakul az ördögi kör. A beteg egyszer csak észleli a hangot, és ez egy kellemetlen érzelmi reakciót vált ki. Ha ez ismétlődik, vagy hosszabb ideig megmarad, több kérdés merül fel benne: mi lehet az oka? Mit tegyek, kihez forduljak? Mennyire súlyos?

Egyre gyakrabban irányul figyelme a nem kívánt hangra, egyre jobban zavarja, egyre inkább megterheli testileg-lelkileg, depresszióssá válik. Az eredmény: akarata ellenére fokozódik a fülzúgása. Ebből az "ördögi körből" azonban van kiút, nem kell feltétlenül együtt élni ezzel a kellemetlen tünettel, van megoldás.

A fülzúgás kezelése

A legfontosabb, hogy a tünetektől szenvedő minél előbb forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz. Nem szabad arra várnia, hogy majd elmúlik! Lehet, hogy egy egyszerű, könnyen kezelhető ok van a háttérben, melynek megszüntetésével a fülzúgás is megszűnik. A szervi eredetű tinnitus kizárását követően, illetve a szakorvosi kezeléssel párhuzamosan szükség lehet akár lelki segítő (pszichológus/pszichiáter) bevonására is.

Tartós fülzúgás (tinnitus)

Sajnos nem létezik olyan szer, amely a fülzúgást gyorsan és biztos hatással gyógyítja. A tünetegyüttes enyhítésére, illetve gyógyításra egy úgynevezett kombinált terápia a legkorszerűbb módszer, némileg hosszabb idő alatt (1/2 – 1 év) jó esélyt ad a tartós javulásra. A legeredményesebb kombinált terápia a Tinnitus Retraining Therapy (TRT), amelynek lényege a fülzúgás habituációja, azaz egy olyan módszer melynek során a páciens megtanulja figyelmen kívül hagyni a negatív jelentésű ingereket (jelen esetben a fülzúgást), ezáltal az ingerre kiváltódott reakció csökken, sőt eltűnik.

A kombinált terápiába tartozhat rendszeres tanácsadás, zajgenerátor készülék alkalmazása (halláspanasz esetén hallókészülék is), kiegészítő gyógyszerek és (pl. antidepresszánsok, szorongáscsökkentők) gyógytermékek (pl. ginkgo biloba alapú termékek), pszichológiai támogatás szakember által és a beteg aktív együttműködése.

A fent leírt kombinált terápia elsődleges célja a fülzúgás olyan fokú csökkentése, amelynél az általa kiváltott kellemetlen általános állapot is olyan mértékben javul, hogy a mindennapi életvitelre gyakorolt zavaró hatása megszűnik. Mindezek mellett az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy sok esetben e kellemetlen hang el is tűnik.

Forrás: Magyar Tinnitus Egyesület