Ezeket látta már?

Vasárnap a Siketek Világnapja

2012.09.27. Módosítva: 2015.11.04.

1958 óta a Siketek Nemzetközi Szövetségének határozata alapján szeptember utolsó vasárnapja a Siketek Világnapja. Ebből az alkalomból a hétvégén Budapesten "Kövesd a Jelet" címmel színes jelnyelvi kavalkáddal ünnepel a hallássérültek közössége a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) szervezésében. A rendezvény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A világnapi rendezvény házigazdája Dr. Kósa Ádám az első siket Európai Parlamenti képviselő.

A rendezvény aktualitását kiemeli az a jelentős nemzetközi siker, hogy Dr. Lovászy Lászlót - aki maga is nagyothalló személy - a napokban megválasztották az ENSZ Fogyatékossággal Élők Jogaival Foglalkozó Bizottság tagjának. A szervezők jelnyelvi színházzal, különleges könyvbemutatókkal, színes gyerek-és családi programmal várják a halló és hallássérült érdeklődőket. A Lurdy Ház parkolójában egy SINOSZ feliratú interaktív buszban kipróbálható hogyan észlehető hallókészülékkel a külvilág, a jelnyelvi gyorstalpalón a bátrabbak megtanulhatnak néhány jelet, a Hallásvilága.hu Nonprofit Kft. Csend fülkéjénél pedig megtapasztalhatják az érdeklődők a hangok hiányát.

Vasárnap a Siketek Világnapja

Az idei Siketek Világnapjának fókuszában a hallássérült személyek és gyerekek jogai állnak, melyet a UNICEF, a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület (CSAGYI) és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) közös összefogással támogat.

A Kövesd a jelet! rendezvényen Dr. Jámbor Andrea és Dr. Orgován Gábor "Hallhatatlan szavak" című könyvének dedikálással egybekötött könyvbemutatójára is sor kerül. A könyvet a SINOSZ az EMMI támogatásával adja ki. A könyv szerzője nagyothalló, aki bátran, öniróniát sem mellőzve képes állapotáról, élethelyzeteiről írni. A könyv külön erénye, hogy nem csupán a szerző véleményét és életútját ismerhetjük meg, hanem kezdeményezésére számtalan sorstársa osztotta meg a könyvben személyes tapasztalatát, a

nagyothalló léthez kapcsolódó hétköznapi élményeit.

A rendezvény példaértékű teljes kommunikációs akadálymentesítéssel zajlik. A rendezvény megszólítja a hallássérülteket, egyben nyitottan várja az ép hallású érdeklődőket is.

Rendezvényünkkel kapcsolatos bővebb információk itt:

www.sinosz.hu/?q=hirek/ajanlo/kovesd-jelet-siketek-vilagnapja-2012

Kiadó: Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

Forrás: MTI