Ezeket látta már?

A gyermekkori asztma tünetei

2013.09.11. Módosítva: 2016.04.26.

Az asztma leggyakrabban kisgyermekkorban kezdődik, megjelenésének esélyét növeli az öröklött hajlam. Megfigyelhetünk nemek közti különbségeket: fiúknál 1,5-2-szer gyakrabban jelentkeznek a tünetek.

Az első jelek

A gyermekkori asztma tünetei

Az asztma légutak gyulladásával járó, krónikus betegség, mely nem gyógyítható, de idejében felismerve jól kezelhető, a beteg tünetmentessé tehető. Dr. Hidvégi Edit gyermektüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosának segítségével összegyűjtöttük az asztmára utaló tüneteket:

Gyanúra ad okot, ha az óvodás-kisiskolás korú gyermek az őszi-téli időszakban gyakori légúti vírusfertőzésekre visszatérő fulladásos rohamokkal reagál.

Gyakori kiváltó ok az allergénnel való érintkezés is - leggyakrabban állati szőrök, poratkák, penészgomba, pollenek – ezért ha azt észleljük, hogy a gyermek mindig ugyanolyan környezetben fullad (pl. dohos helyen, állatok között, vagy virágzó mezőn), fontos, hogy szakorvos segítségét kérjük a kiváltó allergén azonosításában, mert a panaszokat allergiás eredetű asztma okozhatja.

Ne hagyjuk figyelmen kívül, ha a gyermek kerüli a futással járó gyermekjátékokat, ha arra panaszkodik, hogy hamar elfárad, fizikai terhelés után nehezen kap levegőt. Ha kortársaihoz képest szokatlan fáradékonyságot, vagy ugrálásra, futkározásra jelentkező köhögést, sípoló légzést észlelünk, szintén forduljunk szakemberhez.

Fájdalommentes vizsgálatok

A tüdőgyógyászati vizsgálat segíthet eldönteni, hogy valóban asztma áll-e a tünetek hátterében. Első körben az orvos tájékozódik a kórtörténetről, a tünetekről, az általános egészségi állapotról, ezzel próbálja beazonosítani a lehetséges kiváltó tényezőket. Szükség esetén mellkasröntgen elvégzését rendelheti el.

Az asztma diagnózisához fontos vizsgálat a légzésfunkció mérése, mely a ki-és belégzés mélységét vizsgálja, 6-7 éves kortól végezhető, és teljesen fájdalommentes. Amennyiben a panaszok alapján indokolt, a kezelőorvos allergiavizsgálat elvégzését is javasolhatja. Két éven aluli gyermekeknél vérvétel szükséges, mert esetükben a bőrpróba még nem ad biztos eredményt. A diagnózis felállítása után természetesen megbeszélik a kezdeti kezelést és a további lépéseket.

www.tudokozpont.hu

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához