Mindenki ezt nézi most!

A tbc még mindig nagy probléma a világban

2013.10.25. Módosítva: 2017.03.15.

Immár harmadik éve visszavonulóban van a gümőkór, de továbbra is "jelentős probléma" - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO), aggodalmának adva hangot a multirezisztens (MDR) tuberkulózis terjedése miatt.

2012-ben világszerte összesen 1,3 millióan haltak meg tbc-ben. A továbbra is az egyik leghalálosabb kimenetelű fertőző betegség világszerte, közvetlenül az AIDS után.

A tbc még mindig nagy probléma a világban

A WHO éves jelentése szerint 2012-ben 8,6 millió ember fertőződött meg a gümőkór bacilusával (közöttük 1,1 millióan a szerzett immunhiányos betegség vírusával is), szemben az előző évi 8,7 millióval. 1990 óta a megbetegedések száma 45 százalékkal csökkent.

A megbetegedések 29 százalékát Délkelet-Ázsiában regisztrálták, 27 százalékát Afrikában és 19 százalékát a Csendes-óceán nyugati térségében. Indiában, illetve Kínában regisztrálták a megbetegedések 26, illetve 12 százalékát.

A halálesetek száma világszerte 1,3 millióra csökkent (ebből 320 ezren HIV-fertőzöttek is voltak) az előző évi 1,4 millióról. A gümőkórban elhunytak száma 2003-ban volt a legmagasabb: 1,8 millió.

A WHO szerint azonban tbc továbbra is jelentős globális egészségügyi probléma. Értek el haladást, de "nem elég gyorsan". 2012-ben csak 5,7 millió új esetet jelentettek, ami azt jelenti, hogy az esetek közel egyharmadát nem jelentik. Ez az arány tavaly óta nem változott.

A WHO aggódik a multirezisztens (MDR) tuberkulózis terjedése miatt is. Ez a bacilus az eddigi ismeretek szerint ellenáll a isoniazidnak és a rifampicinnek, a két leghatékonyabb és széles körben használt tbc-ellenes gyógyszereknek.

2012-ben mintegy 94 ezer embernél állapítottak meg multirezisztens tbc-t. A WHO szerint azonban ennél jóval magasabb (becslések szerint tavaly mintegy 450 ezer) a megbetegedések száma, minden négy esetből hármat nem jelentenek.

A WHO az eredmények között említi jelentésében, hogy 2010 óta csökken a tbc-s megbetegedések száma, 2012-ben óta pedig újabb hatóanyag áll rendelkezésre a tbc gyógyításához, a bedakvilin. Negyven év óta ez az első engedélyezett új tbc-ellenes szer - emlékeztetett a világszervezet.

Forrás: MTI