Ezeket látta már?

AIDS-világkonferencia a remény jegyében

Bár az AIDS elleni vakcina kidolgozása még várat magára, az elmúlt évtizedek legtöbb halálos áldozattal járó fertőző betegségének leküzdésével foglalkozó, 19. nemzetközi konferencia vasárnap este mégis a remény, a "Fordítsuk meg együtt az áradatot!" mottó jegyében kezdte meg tanácskozását az amerikai fővárosban.

Optimizmust sugallt a New England Journal of Medicine szaklap legfrissebb száma is, amely a konferenciára időzítve Az AIDS kezdetének vége? főcímmel jelent meg. A derűlátást - noha a 31 esztendeje felfedezett betegség ellenszerét még mindig nem találták meg - az orvos kutatók által az elmúlt évtizedek során elért áttörések alapozták meg. Az antiretrovirális (a vírusreplikációt gátló) szerek kombinált alkalmazásával ugyanis sikerült jelentős javulást elérni a HIV-vírussal fertőzöttek állapotában és lelassítani a "20. század pestisének" terjedését.

AIDS-világkonferencia a remény jegyében

Emellett az ellátás mindinkább elérhetővé válik az alacsony és mérsékelt nemzeti jövedelemmel rendelkező országokban is. Miközben egy évtizeddel ezelőtt ezekben mindössze 300 ezren kaptak kezelést az AIDS-betegségükre, ma ezeknek a fertőzötteknek a száma eléri a 6,6 milliót. Az ENSZ szerint ahhoz, hogy minden rászoruló megkaphassa a szükséges gyógyszereket, évi 24 milliárd dollárra lenne szükség, 7 milliárddal többre, mint amennyit erre a célra jelenleg fordítanak.

A derűlátást ugyanakkor továbbra is beárnyékolják a globális AIDS-tragédia fenyegető dimenziói: a betegségbe eddig 35 millióan - csak tavaly 1,7 millióan - haltak bele és a fertőzöttek száma meghaladja a 34 milliót. Noha a kór terjedésének sebessége egyötödével csökkent az egy évtizeddel ezelőttihez képest, tavaly még mindig 2,5 millió új fertőzést jelentettek.

Az amerikai fővárosban mintegy 25 ezer szakértő, politikus, segélyszervezeti vezető, aktivista, páciens és újságíró részvételével, hat napig tartó tanácskozáson felszólal Hillary Clinton amerikai külügy- és Kathleen Sebelius egészségügyi miniszter, Laura Bush volt first lady, Bill Gates filantróp milliárdos, Elton John brit énekes-zeneszerző és Whoopy Goldberg amerikai színésznő is. Barack Obama elnök videoüzenetben üdvözli a fórumot és a tanácskozás munkájában részt vevők egy csoportját csütörtökön fogadáson látja vendégül a Fehér Házban.

A konferencia megnyitója előtt több mint ezer tüntető - köztük több HIV-fertőzött - vonult végig Washington belvárosán, az AIDS elleni küzdelem erősítését és a világ vezetői részéről a betegség visszaszorításával kapcsolatban tett ígéreteik betartását követelve.

Az Egyesült Államokban, ahol 1990 óta nem tartottak hasonló fórumot, 2009-ben oldották fel az HIV-fertőzöttek beutazásának tilalmát, a Bush- és az Obama-kormány intézkedéseinek eredményeképpen.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához