Mindenki ezt nézi most!

Baktériumok harca - mire jó mindez?

2012.09.10. Módosítva: 2015.11.04.

Együttműködnek a baktériumok túlélésük érdekében! Tengeri baktériumtörzseket vizsgálva amerikai kutatók megállapították, hogy bizonyos egyedeik antibiotikumot termelnek, azzal védik meg társaikat más baktériumtörzsektől.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) mikrobiológusainak a Science tudományos magazinban ismertetett felfedezése arra utal, hogy a vadon élő baktériumok körében a vártnál jóval összetettebb kapcsolati háló működik, amelynek felhasználásával új antibiotikumokat lehetne nyerni az emberi betegségek kezelésére.

Baktériumok harca - mire jó mindez?

Martin Polz és csoportja az óceánban élő Vibrionaceae (Vibrio) családba tartozó baktériumtörzset vizsgálta, amelynek tagjai együttműködnek az ugyanebbe a baktériumcsaládba tartozó más törzsekkel való versenyben. A törzs néhány egyede erőteljes antibiotikumot termel, amellyel megölik a kívülállókat, miközben a törzs többi egyedének nem árt, mert azok rezisztensek a vegyületre.

Polz hangsúlyozta, hogy a baktériumok társadalmi élete különlegesen fontos, tekintve, hogy az óceánok teljes biomasszájának 90 százaléka mikrobiális eredetű. A tengervíz egy milliliterében körülbelül egy millió mikroba él - tette hozzá a LiveScience című ismeretterjesztő portálnak nyilatkozva. Ezek a mikrobák felelősek a tápanyagok előállításáért, a szerves anyagok lebontásáért és más alapvető folyamatokért, amelyek az óceánokban zajló élethez szükségesek.

A Vibrio baktériumok között ártalmatlan lumineszkáló mikrobák is vannak, de olyan törzs is, amely kolerát okoz. A laboratóriumi körülmények között külön tenyésztett törzseket a kutatók "egymásnak eresztették", hogy megfigyeljék, miként lépnek kapcsolatba egymással. Összesen 35 ezer ilyen interakciót írtak le a Vibrio baktériumtörzseknél, amelyek közül 850-ben zajlott bakteriális hadviselés a telepek között.

A kapcsolatok megfigyelése után a kutatók statisztikai elemzéssel állapították meg, hogy az ölésre szakosodott baktériumegyedek jóval nagyobb valószínűséggel ártottak a saját ökológiai populációjukon kívüli egyedeknek, mint azon belülieknek. "Ez volt az első jele annak, hogy valamiféle struktúra van a háttérben" - mondta Polz.

A küzdő törzseken belül a baktériumegyedek csak kis hányada "harcos", ám közülük sok rögtön "szuperharcos": egy telep Vibrio egyedeinek mintegy 5 százaléka képes legyőzni egy másik telep Vibrio törzsének több mint 25 százalékát.

Mivel a hagyományos antibiotikumok egyre hatástalanabbá válnak a rezisztens baktériumokkal szemben, az óceánok antibiotikum-termelő baktériumai új gyógyszerek forrásai is lehetnek.

(http://news.yahoo.com/bacteria-team-wage-antibiotic-war-180533585.html)

Forrás: MTI