Ezeket látta már?

Cunami-hatások: pszichés zavarok a gyermekeken

2014.01.29. Módosítva: 2015.11.04.

Pszichológiai gondozást igényelne azoknak a kisgyermekeknek az egynegyede, akiket közvetlen vagy közvetett módon érintett a Japánban 2011. március 11-én bekövetkezett szökőár - derül ki egy jelentésből, amely az ellátás azonnali megszervezését szorgalmazza.

A jelentés szerzői (neves egyetemi kutatók) szerint a megfigyelt, 3 és 5 év közötti gyermekek 25,9 százaléka szenved magatartási zavarokban - akár dühkitörésekben vagy elzárkózásban -, illetve különböző más tünetekben, mint szédülés, hányinger, fejfájás.

Cunami-hatások: pszichés zavarok a gyermekeken

A Tohoku Egyetem tanára, Kure Sigeo által vezetett kutatócsoport 2012 szeptembere és 2013 júniusa között 178 gyermeket vizsgált meg a három leginkább sújtott prefektúrában.

Mint közölték, az ott tapasztalt arány háromszorosa a katasztrófa által nem érintett térségekben megfigyeltnek.

A kutatócsoport a Gyermekviselkedési Kérdőív (CBCL) módszerével dolgozott, amely lehetővé teszi az összehasonlításokat.

Az egészségügyi minisztérium által megrendelt vizsgálat szerint a pszichológiai zavarokban szenvedő gyermekek közül sokan elvesztették a barátjukat, a házukat, vagy szemtanúi voltak annak, amint a cunami lecsapott a part menti városokra. Sokak a szüleiktől is távol kerültek.

Ezek a gyermekek, ha nem részesülnek haladéktalanul megfelelő gondozásban, fejlődésüket és tanulási képességeiket illetően később sokkal súlyosabb gondokkal is szembekerülhetnek - figyelmeztetett a tanulmány.

A 178 gyermeket a kutatás keretében még tíz éven át figyelik.

A 9-es erősségű földrengést követő óriás szökőárban több mint 8000-en haltak meg a szigetország északkeleti részében, a cunami súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőművet is.

Eddig a kutatások a szökőárnak főként a felnőttekre gyakorolt hatását vizsgálták, csak kevesen foglalkoztak a kisgyermekekkel.

"Ez az első eset, hogy adatokkal alátámasztva tárjuk fel a helyzetet" - hangsúlyozta a Mainicsi Simbun című lapnak nyilatkozva Okujama Makiko, a Nemzeti Gyermek-egészségügyi és Fejlődési Központ munkatársa. Az orvos, aki maga is részt vett a kutatásban, aggodalmát fejezte ki, hogy a tanulmány csak a katasztrófa után másfél évvel készült, holott "ismert tény, hogy a természeti katasztrófa sújtotta gyermekekkel azonnal kell foglalkozni".

"Intenzív pszichológiai ellátásban kell azonnal részesíteni azokat a gyermekeket, akik hasonló traumán estek át" - tette hozzá kollégája, Fudzsivara Takeo.

A tanulmányt Szendaiban, Mijagi prefektúra egyik legtöbbet szenvedett városában ismertették.

Forrás: MTI