Ezeket látta már?

Egyedülálló orvosi összefogáshoz nyújtott segítséget a Gyermekrák Alapítvány

A Gyermekrák Alapítvány elnöke holnap délelőtt adja át a Heim Pál Gyermekkórházban az öt gyermek-gasztroenterológiai centrum vezetőinek az újonnan vásárolt kapszula endoszkópos rendszert. A Gyermekrák Alapítványhoz rendkívüli támogatási kérelem érkezett, melyben hazánk öt gyermek-gasztroenterológiai centruma (Heim Pál Gyermekkórház, SOTE I.sz. Gyermekklinika, DOTE Gyermekklinika, Pécs Gyermekklinika és Szeged Gyermekklinika) kér segítséget.

A gyermekeknél előforduló emésztőrendszeri daganatmegelőző és daganatos megbetegedések korai felismerése, kezelése, nyomon követése mindig nagy feladatot és körültekintést igényelt. Az endoszkópos vizsgálatokat gyermekkorban többnyire csak altatásban tudják elvégezni, de a vékonybél nagyobbik része a kétirányú endoszkópos vizsgálatokkal sem elérhető, így nem teljesen felderíthető a betegség pontos helye.

A legújabb diagnosztikai módszerek közül Nyugat-Európában már elérhető technikai eljárás gyermekek számára is a kapszula endoszkópia, mely a korábbi vizsgálatokkal nem elérhető területekről is rendkívül hasznos vizuális képet nyújt. A jó képminőség jelentősen segíti a diagnózis felállítását, a gyermekeket nem kell kitenni az altatás kockázatának és nem utolsó sorban a gyermekek a vizsgálat közben szabadon mozoghatnak, ezáltal könnyebben viselik a beavatkozást. Nem elhanyagolható, hogy az eszköz egyszer használatos, kíméletes módszer, mint diagnosztika és egyben utánkövetési célra.

Az OEP finanszírozásának hiánya és a vizsgálatok magas költsége miatt a gyermekek számára gyakorlatilag hazánkban még nem hozzáférhető ez a kapszula endoszkópos rendszer, pedig a gyermekek nehezen kivizsgálható vékonybél daganatos megbetegedéseiben nagy szükség van ilyen diagnosztikai vizsgálatokra.

A gyorsabb diagnózis elérése érdekében az országos centrumok szakmai vezetőinek összefogása példaértékű. Ehhez nyújtott hatalmas segítséget a Gyermekrák Alapítvány oly módon, hogy megvásárolta tizenegymillió forint értékben, és az öt centrum rendelkezésére bocsájtotta ezt az eddig elérhetetlen kapszula endoszkópos rendszert, amivel az emésztőrendszeri daganatos betegségekben szenvedő gyermekeket az ország minden területén kíméletesen tudják vizsgálni.

A Kiemelkedően Közhasznú Szervezet 52 fővárosi és vidéki önkormányzattal kötött együttműködési megállapodást. Jelenleg 754 (ez napról-napra változik) rákbeteg gyermeknek adnak rendszeres anyagi támogatást, térítésmentesen biztosítják a szupportív terápiához (helyreállító kezelés) szükséges gyógyszereket, vitaminokat és táplálék-kiegészítőket.

A korábbi évekre visszatekintve Magyarországon egyedülálló nagyságrendben 1.625.000.000 Ft értékben adtak támogatást a rákbeteg gyermekeknek, családtagjaiknak és az őket gyógyító egészségügyi intézményeknek.

Kiadó: Gyermekrák Alapítvány

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához