Ezeket látta már?

EHEC-járvány: növekszik a fertőzöttek és áldozatok száma...

Június 1-je esti adatok szerint már 16 áldozata van a németországi hasmenésjárványnak. A fertőzés gyors ütemű terjedésére utal az is, hogy 24 óra alatt mintegy ötszázzal növekedett, és már több mint kétezret tesz ki a megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma.

A hatóságok arra számítanak, hogy az áldozatok száma tovább növekszik. Ennek kapcsán nagy aggodalomra ad okot, hogy több mint négyszázan a legsúlyosabb tünetekkel, azaz a hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) küszködnek, ami vérszegénységet, illetve veseelégtelenséget jelent. A fertőzés következtében egyre több betegnél észlelnek központi idegrendszeri károsodásokat.

EHEC-járvány: növekszik a fertőzöttek és áldozatok száma...

A fő "gócpont" változatlanul Észak-Németország, mindenekelőtt Hamburg, Schleswig-Holstein és Alsó-Szászország tartományok. A 16 áldozat közül 14 nő, miként a fertőzöttek többsége is.

A német hatóságok semmit nem jutottak előre a járvány okainak feltárásában. Az előző nap bemutatott, gyorsteszten alapuló eljárást még nem alkalmazzák. Reinhard Burger, a Robert Koch országos járványügyi intézet vezetője szerdán ismét hangsúlyozta, hogy rendkívüli elővigyázatosságra van szükség. Változatlanul érvényben van a különböző észak-németországi zöldségfajták - mindenekelőtt paradicsom, uborka és saláta - fogyasztására hirdetett riadó, miközben a hatóságok azt is beismerték, hogy nem rendelkeznek konkrét bizonyítékokkal. A német parasztok veszteségei óriásiak, szervezeteik a kormánytól, valamint az Európai Uniótól sürgetnek kártérítést.

Tekintélyes szakértők és több mezőgazdasági szervezet képviselői élesen bírálták az illetékes német hatóságokat az EHEC-bélbaktérium okozta hasmenésjárvánnyal kapcsolatos melléfogásokért. Heves bírálatot fogalmazott meg spanyol kormány is, azt azonban a német mezőgazdasági miniszter visszautasította.

A bírálatokból egyformán kijutott a kormánynak és a Robert Koch intézetnek, amiért több mint két héttel a járvány kitörése után egy tapodtat sem jutottak előre az okok felderítésében.

Berlini sajtóbeszámolók szerint különösen spanyol részről heves bírálatok hangzottak el az uniós tagállamok mezőgazdasági minisztereinek Debrecenben tartott nem hivatalos tanácskozásán is. A spanyol miniszter csalódottságának adott hangot a német válságkezelés miatt, utalva arra, hogy a spanyolországi uborka minden alapot nélkülöző meggyanúsítása hetente mintegy 200 millió eurós kárt okozott az ország mezőgazdaságának.

Az illetékes hamburgi egészségügyi hatóságok előző nap beismerték: a különböző laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a fertőzést - az előzetes feltételezések ellenére - nem Spanyolországból importált uborka okozta.

Ennek ellenére a német mezőgazdasági miniszter visszautasította a bírálatokat. Ilse Aigner szerdai sajtóértekezletén azt hangoztatta: az importált spanyol uborkán kimutattak EHEC-baktériumot, csak épp nem azt a törzset, amely a járványt okozta. Ebből kiindulva úgy vélekedett, hogy szükséges volt a riasztás, a többi között az Európai Unió gyors előrejelző rendszerének igénybe vétele.

A felmérések szerint a járvány következtében fokozatosan változnak a németek táplálkozási szokásai. Mind többen mondanak le - legalábbis egyelőre - a nyers zöldségek fogyasztásáról, az éttermekben és kantinokban a meggyanúsított zöldségek lekerültek az étlapról, a salátabárok kiürültek, a McDonald's-üzletek a különböző hamburgereket kérésre minden zöldség nélkül kínálják, miközben felvirradt a különböző híres német kolbászok, a "wurstok" napja.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához