Ki oltassa be magát kanyaró ellen?

#egészség #kanyaró #kanyaró elleni oltás #kanyaró járvány
2019.02.18. Módosítva: 2019.02.18.

Hogyan fertőződhetnek meg felnőttek a kanyaróval, és kinek ajánlott most beoltatnia magát?

Szabó Enikő, helyettes országos tisztifőorvos szerda reggel elmondta, hogy feloldották a makói kórház járványügyi zárlatát. Azárlat feloldásánál figyelembe vették az epidemiológiai körülményeket, a betegség lappangási idejét és azt, hogy nem volt újabb kanyarógyanús eset az intézményben. A szakember beszámolt arról, hogy a múlt heti adatokhoz képest kettővel, 54-re emelkedett a kanyarógyanús esetek száma.

Tizenöt esetben már igazolták is a betegséget, 39-ben még folyamatban van a laboratóriumi vizsgálat, háromban pedig már korábban kizárták a kanyarót.A Csongrád megyei járvánnyal kapcsolatban ötszáz oltást felhasználtak a rendelkezésre álló nyolcszáz adagból, és továbbra is vizsgálják a megyei egészségügyi dolgozók védettségét.

Országos járványveszély tehát továbbra sincs.

Romániában azonban nem csitul a fertőzés: már3800-ra emelkedett az igazolt kanyarós megbetegedések száma, ez azt jelenti, hogy az utóbbi hónapban gyakorlatilag hétről hétre a betegek száma megduplázódott. A kanyaró eddig 17 halálos áldozatot követelt Romániában. A legutóbbi összesítés óta nem volt újabb halálos eset.

Hogy fertőződhetnek meg felnőttek a kanyaróval?

A kanyaró súlyos fertőző betegség, amelynek kezdetben influenzaszerű tünetei vannak: torokfájás, köhögés, magas láz. A beteg a tipikus kiütések megjelenése előtt négy nappal már fertőzhet, és a fertőzőképesség a kiütések eltűnése után még négy napig tart.

Ha valakit gyermekként elkerülegy fertőző betegség, akkor az immunrendszere felnőttként sem ismeri fel azonnal, annak ellenére sem, hogy beoltottáka betegség ellen. Az 1979 előtt születettek még csak egy kanyaróoltást kaptak, az ő esetükben a teljes védettség fenntartásához szükséges az emlékeztető oltás. A most felnőttként megfertőzötteknek is valószínűsíthetően emlékeztető oltásra lett volna szükségük.

Magyarországon a 15. hónapot betöltött gyerekek oltandók. Emlékeztető oltást a 11 évesek kapnak az általános iskola 6. osztályában. Jó ha tudjuk, hogy az elmaradt oltás bármely életkorban pótolható.

A helyettes országos tisztifőorvos az oltást azoknak ajánlja, akik tudják magukról, hogy kanyaróval fertőzött országba utaznak és nincs védettségük a betegség ellen, például az emlékeztető oltás elmaradt.

A kanyaró elleni oltóanyag (MMR-oltás) patikában elérhető.

Forrás: egeszsegkalauz.hu