Kanyaró

#fertőző betegség #gyermekbetegség #kanyaró #kiütés
2009.08.24. Módosítva: 2015.11.04.

Mi okozza a betegséget?

A kanyarót egy, a paramyxovirus családba tartozó Morbillivirus okozza.

Hogyan kapható el?

A kanyaróvírus igen fertőző kórokozó, amely cseppfertőzéssel terjed: a kiköhögött vírust tartalmazó cseppek belélegzésével válik a másik ember fertőzötté. Azok, akik a kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni védőoltást megkapták, védettek, és nem kaphatják meg a betegséget. A lappangási idő 10-14 nap – ez az az időszak, amíg a fertőzött egyénen megjelennek a tünetek.

Hogy néznek ki a kiütések?

A kanyaró első tünete a kékes-fehéres foltok megjelenése világos pirosas alapon, a szájnyálkahártyán, az arc belső felszínén. A foltok 1-2 milliméter átmérőjűek és Koplik-foltnak nevezzük őket. Amint a kanyaró kiütései a bőrön is megjelennek a Koplik-foltok elhalványodnak, majd eltűnnek.

A kiütések a Koplik-foltokat követően jelennek meg, eleinte különálló rózsaszínes – pirosas elváltozások, melyek a terjedéssel párhuzamosan összeolvadnak. A foltok vöröses bőrfelszíni jelenségek, melyek később kiemelkednek.

Hol található kiütés?

A kiütések a fülek körül és a hajas fejbőr határán jelennek meg először. 1-2 nap múlva a foltok ellepik a törzset, a végtagokat, miközben az arcon halványodni kezdenek. A bőrelváltozások viszkethetnek, de sosem erősen viszketnek.

Mikor fertőz a gyermekem?

A kiütések megjelenése előtt 2-5 nappal, azok megjelenésének körülbelül 4. napjáig, amikor a foltok már halványulnak.

Milyen sokáig tart a kiütés?

A kiütés 4-7 napig tart.

Mivel segíthetem a gyógyulást?

Míg a kanyaró egy potenciálisan súlyos megbetegedés, a fertőzöttek nagy része teljesen meggyógyul. Ágynyugalom, láz esetén paracetamol adása javasolt.

A dobozon feltüntetett adagolású paracetamol csökkenti a lázat és mérsékli a fejfájást. Ne kapjon a gyermek aszpirint!

Ha a gyermeknél másodlagos, baktérium okozta felülfertőződés jelenik meg, a háziorvos feltehetően javasol majd antibiotikumot, bár ezek magát a kanyarót – mivel vírus okozza – nem gyógyítja meg.

Forrás: EgészségKalauz