Ezeket látta már?

Kisgyerekkorban ajánlatos lenne a rutinszerű influenzaoltás!

2010.11.25. Módosítva: 2015.11.04.

A kisgyermekek különösen érzékenyek az influenzára, ezért rutinszerűen oltani kellene őket influenza ellen - ajánlották meggyőző kutatási eredményeik alapján egy tanulmány szerzői, akiknek munkája a Lancet Infectious Diesases című folyóiratban jelent meg.

Amerikában és Finnországban évek óta oltják a gyerekeket influenza ellen, de más országok nem vették át ezt a protokollt, mivel ennek a korosztálynak a tekintetében nem álltak rendelkezésükre megfelelő adatok az oltás hatékonyságáról.

Kisgyerekkorban ajánlatos lenne a rutinszerű influenzaoltás!

A Finnországban végzett kutatás alapján az oltás eredményessége nem a páciens korától függ, hanem attól, hogy a vakcina az éppen aktuálisan fertőző influenzavírusok legyengített törzseit tartalmazza-e.

A telegraph.co.uk hírportálon ismertetett tanulmány megállapította, hogy a szezonálisinfluenza-vakcina, amely a legyengített A és B vírustörzseket tartalmazza, az esetek 66 százalékában segített megelőzni a betegséget.

A kétféle A vírustörzs elleni oltás esetében 84 százalékos volt a siker.

A kutatók 631, 9-40 hónapos kisgyermek esetét elemezték, akiknek egy része megkapta az oltást, másik része nem. A gyerekeknél a laboratórium által megerősített A és B influenzafertőzések vizsgálatából kiderült, hogy az oltás az esetek 66 százalékában hatékonynak bizonyult bármelyik influenza ellen, 84 százalékban pedig az A vírusos influenza ellen.

A két éven aluliaknál az oltás szintén 66 százalékos hatékonyságot mutatott, míg az A típusú influenzát 79 százalékban segített elkerülni.

Az is kiderült, hogy a gyerekek felét másmilyen B vírustörzs fertőzte meg, mint amely abban az évben az oltóanyagban szerepelt.

"Eredményeink arra utalnak, hogy a háromkomponensű inaktivált influenzavakcina a kisgyerekeknél alkalmas az influenza megelőzésére, beleértve a két éven aluliakat is, ha a vakcina az aktuálisan fertőző influenzatörzsekkel szemben hatásos" - írta a tanulmány vezető szerzője, Santtu Heinonen, a finn Turkui Egyetemi Kórház kutatója.

Heinonen szerint az eredmények tükrében a legtöbb országban újra kellene értékelni a influenzaoltások ajánlásait, és szükség lenne további, több ország bevonásával folytatott, különböző vakcinákat tesztelő kutatásokra is.

Adam Finn, a Bristoli Egyetem professzora a tanulmánnyal kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet, hogy a kisgyermekek szezonális influenza elleni oltása talán a járvány széles körű elterjedését is segíthetne megakadályozni, hiszen a kicsik a járvány "szuperterjesztői". "Lehetséges, hogy több idős ember életét lehetne megmenteni a kisgyermekek oltásával"- jelentette ki Finn.

Forrás: MTI