Ezeket látta már?

Krónikus fáradtság - már gyerekkorban is?

2011.12.17. Módosítva: 2016.02.08.

A fel nem derített krónikus fáradtság szindróma tehető felelőssé a hosszasabb iskolai hiányzások mintegy 1 százalékáért azoknál a gyermekéknél, akik nem szoktak lógni, és nincs más betegségük - derült ki egy új kutatásból.

A kutatók 2855 tanuló adatait elemezték a 11-16 éves korosztályból, három angliai iskola bevonásával. Kiderült, hogy 28 tanuló a hathetes periódus több mint 20 százalékában a krónikus kimerültség szindróma/mialgiás enkefalomielitisz (CFS/ME) miatt maradt távol.

Krónikus fáradtság - már gyerekkorban is?

"Sok oka lehet, amiért nem ismerjük fel, ha egy gyerek krónikus fáradtság miatt hiányzik annyit" – mondta el Dr. Esther Crawley, a Bristoli Egyetem Gyermek és Serdülő Egészségügyi Központjának munkatársa. Jelentésüket a BMJ Open tette közzé online kiadásában.

"Az enyhe és közepesen súlyos tünetektől szenvedők nem biztos, hogy felkeresik az orvost, vagy ha meg is jelennek a rendelésen, nem tudják diagnosztizálni náluk a kórképet. A háziorvosok és a gyermekorvosok nem feltétlenül tudnak a speciális szolgáltatásokról, vagy úgy vélik, a gyermek állapota nem annyira súlyos, hogy konzultációra küldjék." – magyarázták a szerzők.

"Eredményeink arra engednek következtetni, hogy a fel nem ismert krónikus fáradtság fontos és alulértékelt részét képezheti a hiányzási okoknak a 11-16 éves gyermekek körében" – vonta le a következtetést munkatársaival együtt Crawley. A kutatók összehasonlították a krónikus fáradtságban szenvedő gyerekek adatait.

Egy részüket az iskolaorvos irányította szakorvoshoz, másokat pedig a házi gyermekorvosok vagy más orvosok. Ugyanannyi ideig – átlagosan 18 hónapig – szenvedtek a kimerültségtől. Akiknél az iskolában derült ki a betegség, azok kevésbé bizonyultak kimerültnek, kevesebb tünet jelentkezett náluk, ráadásul gyorsabban is gyógyultak.

Forrás: Medipress