Ezeket látta már?

Vigyázat, a gyermekeket gyakran arcon harapják meg a kutyák! Kutyaharapás ellen ezeket tartsa be

kutya, kutyaharapás, harapás, seb, kezelése

A statisztikák szerint a gyermekeket háromszor nagyobb valószínűséggel haraphatja meg kutya, mint a felnőtteket.

A gyermekeket gyakran harapják meg a kutyák az arcukon, ami súlyos fertőzéssel és maradandó hegesedéssel járhat. Évente mintegy 33 ezer helyreállító műtétet végeztek az Egyesült Államokban kutyaharapást szenvedett pácienseken.

A kutya mindenképpen felügyeletet és fegyelmezést igényel, tartása a gyermekekre nézve ugyanolyan veszélyt jelent, mint egy szabadon álló konnektor vagy egy savval teli üveg.

Egy kutyával való „érintkezés”, barátkozás óvatosságot és sok tapasztalatot igényel, ennek hiányában a gyermekeket nagyobb eséllyel érheti támadás, mint felnőtteket.

Felmérések szerint minden második-harmadik gyermek életében elszenved valamilyen súlyosságú kutyaharapást. A legveszélyeztetettebbek az 5 – 9 éves fiúgyermekek. A kisgyermek – fejének a kutyával való azonos magassága miatt – leggyakrabban érintett testrésze a vállak feletti régió.

A harapás nem csak nagyon fájdalmas, de legalább ennyire veszélyes is, hiszen amellett, hogy fontos képleteket sérthet, a bőr alá kerülőbaktériumok komoly fertőzéseket okozhatnak, ezért a megfelelő sebkezelés elengedhetetlen.

Kutyaharapás ellen: a legfontosabb tanácsok a következők

 • Csecsemőket és kisgyermekeket sosem szabad egyedül hagyni kutyával.
 • A gyermekeket meg kell tanítani arra, hogy mindig kérjenek engedélyt a kutya tulajdonosától, mielőtt megsimogatnák az állatot.
 • Idegen kutya megérintése előtt mindig meg kell szagoltatni magunkat az állattal. Finoman simogassuk a kutyát, kerülve a pofáját és a farkát.
 • Ha a kutya alszik, eszik vagy kicsinyeit látja el éppen, hagyjuk békén.
 • Ha egy kutya mellett haladunk el, sétáljunk, ne fussunk.
 • Ha olyan helyzetbe kerülünk, amelyben úgy érezzük, hogy egy kutya veszélyeztet, próbáljuk megőrizni a nyugalmunkat, kerüljük a szemkontaktust, és álljunk mozdulatlanul, vagy lassan hátráljunk, amíg a kutya el nem megy.
 • Ha valakit egy támadó kutya ledönt a lábáról, kuporodjon össze a földön, és a karjaival és az öklével védje az arcát.

Kutyaharapás: mindig komolyan kell venni

Harapott sebnél a seb otthoni ellátását követően minden esetben érdemes szakszerű segítséget kérni, mivel a seb tisztítása sokszor nem egyszerű feladat, a fertőzésveszély pedig harapott (különösen mély) seb esetén fokozott.

Harapott seb esetében az otthoni teendők az alábbiak

 • a seb tisztítása (néhány percig, kézmeleg folyó vízzel);
 • a sebet szennyező anyagok (fog, szőr, föld, egyéb szennyezők) eltávolítása;
 • a seb körüli szövet óvatos nyomásával enyhe vérzést megindítani, hogy tisztuljon a seb (kivéve, ha a seb már önmagától is erősen vérzik);
 • az erősen vérző sebre steril kötszert nyomva a vérzés csillapítása;
 • a seb körüli szövet szárazra törlése és a seb bekötése steril kötszerrel;
 • ha rendelkezésre áll, jódtartalmú sebfertőtlenítő szer használata (egyéb kenőcs és fertőtlenítőoldat használata orvosi ajánlás nélkül nem javasolt);
 • szükség esetén fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer adható a sérültnek (NSAID-ok).

Fontos, hogy nem csak a varrást igénylő sebeket kell szakszerűen ellátni: a pontszerű, maguktól záródó sebek sebészi tisztítása is szükséges lehet! Szakszerű ellátást a területileg illetékes kórház traumatológiai, baleseti vagy sürgősségi ügyelete biztosít.

A nyílt seben keresztül az állatok szájában, nyálában jelen lévő baktériumok az emberi szövetekbe, szervezetbe jutva fertőzést okozhatnak. Ehhez az állatnak nem kell betegnek vagy fertőzöttnek lennie. Mivel az állatok, így a házi kedvencek szájában található normál flóra jelentősen eltér az emberi normál flórától, így az egészséges állat szájában, nyálában található baktérium is lehet az ember számára veszélyes, ha az a mélyebb szövetekbe vagy a véráramba jut.

Ezért a mélyebb marásokat és roncsolást okozó harapásokat nagyon komolyan kell venni, mert nemcsak veszettséget okozhatnak, hanem jóval magasabb az elfertőződés kockázata is. A kezeletlenül hagyott harapott sebek könnyen elfertőződhetnek, és életveszélyes további szövődményeket is okozhatnak!

Nem mindig van szükség tetanuszra

Amennyiben a seb elfertőződik, szükség lehet antibiotikumos kezelésre. Az antibiotikum típusa és a kezelés hossza függ a harapás típusától, súlyosságától és a meglévő egyéb társbetegségektől (autoimmun betegségek, cukorbetegség, kemoterápiás kezelés stb.). Nagyon súlyos esetekben akár közvetlenül a véráramba adott (intravénás) antibiotikum adására is szükség lehet. Nagy kiterjedésű, mély harapások esetén a seb összevarrása is szükséges lehet.

Minden harapott seb esetén szükség van a sérült tetanusz elleni védettségének felülvizsgálatára. Aki nem kapott tetanusz emlékeztető oltást a sérülést megelőző 5 évben, annak mindenképpen szükséges az ismétlőoltást beadni.

A harapást követő időszakban, akkor is, ha orvosi ellátás történt, folyamatosan figyelni kell a sérült bőrfelületet, és ha a harapott területen elfertőződésre utaló jelek tapasztalhatók, azonnal fel kell keresni az ügyeletes sebészeti/traumatológiai osztályt vagy a beteget korábban ellátó szakrendelést!

Veszettség elleni védelem

Fontos megbizonyosodni az állat veszettség elleni oltásának meglétéről és annak érvényességéről, amelyet az állat egészségügyi kiskönyvében (vagy állatútlevelében) tekinthet meg. Ha az oltottság nem bizonyítható, a kezelés során úgy kell eljárni, mintha az állat veszett lett volna. A harapás tényéről a kezelőorvos értesíti az illetékes kormányhivatalt, ahol az esetet kivizsgálják. Indokolt esetben az állatot megfigyelve eldöntik, szükséges-e veszettség elleni védőoltás.

Magyarországon a veszettségfertőzésre gyanús esetekben a korábban veszettség elleni védőoltásban nem vagy 5 évnél régebben részesült személyt három alkalommal kell védőoltásban részesíteni 4 adag oltóanyaggal (2-1-1 adaggal) a 0., 7. és 21. napon. A fokozott fertőződési veszélynek kitett, valamint a csökkent védekezőképességű személyeknek (szerzett vagy veleszületett immunhiány) öt alkalommal összesen hat adag oltóanyagot kell beadni: a 0. napon 2x1 dózis, a 3., 7., 14. és 28. napokon egy-egy dózis.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Veszettség tünetei: figyelem, csak lappangási időben gyógyítható!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

macskaharapás

Forrás: egeszsegvonal.gov.hu/EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához