Ezeket látta már?

Lányok korai érése és a depresszió

2011.01.06. Módosítva: 2015.11.04.

A koránérő lányok hajlamosabbak a tinédzserkori depresszióra. A koránérő fiatal lányok nagyobb valószínűséggel küzdenek majd mentális egészségügyi problémákkal kamaszéveik alatt, mivel az átlagosnál korábban kell szembenézniük a szülőkkel való konfliktusokkal és a szívügyekkel - derült ki egy új tanulmányból.

Tudományos kutatások szerint a fiatal lányok manapság hamarabb érik el a serdülőkort, mint régebben, és ennek valószínűleg a magasabb szintű környezetszennyezettség és a megváltozott táplálkozási szokások az okai. A korai nemi érés miatt nagyobb a kockázata a mellrák és egyéb problémák kialakulásának, mivel az ilyen lányok hosszabb ideig vannak kitéve a felnőtt női hormonok hatásainak - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk).

Lányok korai érése és a depresszió

A Bristoli Egyetem és a Cambridge-i Egyetem irányításával folytatott vizsgálat során a kutatóknak sikerült összefüggést kimutatniuk az első menstruáció ideje és a depresszióra való hajlam között. A British Journal of Psychiatry című szakfolyóiratban közölt eredményeik szerint azoknál a lányoknál volt a legmagasabb a 13 és 14 éves kor környéki depresszió aránya, akiknél tizenegy és fél éves koruk előtt jelentkezett az első menstruáció.

Azoknál a lányoknál, akiknél tizenhárom és fél éves koruk után jelentkezett az első vérzés, a legalacsonyabb volt a depresszió aránya. "A kutatásunk azt mutatja, hogy a koránérő lányoknak nagyobb az esélye a depresszió tüneteinek kialakulására mire elérik tízes éveik közepét. Mindez azt bizonyítja, hogy a későn érés hatékony védelmet nyújthat a mentális betegségek ellen" - mondta Carol Joinson, a tanulmány egyik vezető kutatója.

"A pubertásba való átmenet a fejlődés egyik kritikus szakasza és szoros kapcsolatban van számos biológiai, kognitív és társadalmi változással. Ilyen lehet a szülőkkel való konfliktus, a romantikus kapcsolatok kialakulása, a testkép változásai és a hullámzó hormonszint. Ezek pedig jóval negatívabb hatást gyakorolhatnak a koránérő lányokra, mint a később érő társaikra. A koránérő lányok magányosnak érezhetik magukat és gyakran olyan elvárásoknak kell megfelelniük, amelyekre érzelmileg még nem állnak készen" - magyarázta a szakember.

Forrás: MTI