Gyermekkori láz - hol a határ és mivel csillapítsam?

#Gyermekbetegségek #láz
2017.04.05. Módosítva: 2017.04.06.
Gyermekkori láz - hol a határ és mivel csillapítsam?

A gyermekkor során a leggyakoribb betegségek az akut lázas kórképek. A megfelelő technikával történő lázmérés és lázcsillapítás alapvető fontosságú, ennek ellenére az orvosok igen sokszor meglepő tájékozatlansággal találkoznak, amely a lázcsillapítók kontrollálatlan és szükségtelen adásához, vagy ellenkezőleg, elégtelen lázcsillapításhoz vezethet.

Lázas csecsemőknél így kapunkhiteles értéket

A csecsemők lázát végbélben mérjük, a hőmérőt a "higanyszál" (manapság már nem higanyt tartalmaznak, de a közérthetőség miatt maradjunk ennél) emelkedéséig, körülbelül 1–2 percig tartjuk bent. A végbélben a hőmérséklet kb. 0,5 Celsius-fokkal magasabb, így ennyit le kell számítanunk a mért értékből.

Tartós sírás, túlöltöztetés, sok mozgás 0,5-1 Celsius-fok hőmérsékletemelkedést okozhat, de ez egy órán belül normalizálódik. Kisdedek hőmérőzhetők végbélben, illetve a nagyobbakhoz hasonlóan hónaljárokban is. Utóbbi esetbena hőmérőzés időtartama 10 perc. Kaphatók a kereskedelmi forgalomban olyan lázmérők is, amelyek nem igényelnek ennyi időt, az első használat előtt ezt pontosan tisztázni kell, a dobozban elhelyezett használati utasítás segítségével.

Bár a gyermekkori láz gyakori, sok a tájékozatlanság mérésével és csillapításával kapcsolatban. Forrás: EgészségKalauz

Se túl korán, se túl későn ne kezdjük a lázcsillapítást

Lázról 38 Celsius-fok feletti hőmérséklet (végbélben 38,5 Celsius-fok leszámítás nélkül) esetén beszélünk, lázcsillapítás is csak ezen érték felett szükséges. Alacsonyabb érték esetén fél óra múlva ismét megmérjük a hőmérsékletet, hogy lássuk a tendenciát. A lázcsillapítás gyógyszeres és fizikális (vizes ruha, hűtőfürdő) módszerekkel lehetséges.

A gyógyszeres lázcsillapításról általánosságban annyit érdemes tudni, hogy sok készítmény azonos hatóanyagot tartalmaz. Két különböző hatóanyagú készítmény alkalmazható egy időben, azonban azonos hatóanyagú szerek egyidejű használata túladagoláshoz és igen súlyos, esetleg életveszélyes szövődményekhez vezethet. A hatóanyagokról a gyógyszer dobozán olvasható információ.

Hogyan kell a legkisebbeknél lázat mérni? Kattintson és mutatjuk!

Lényegében szövődménymentes módszer a lázcsillapításra a vizes borogatás és a hűtőfürdő. 39-39,5 Celsius-fok feletti hőmérséklet esetén – különösen, ha ez gyógyszer mellett jelentkezett – mindenképpen szükséges lázat csillapítani. A csuklóra, homlokra, bokára helyezett zsebkendő semmit sem ér. Úgy érünk el eredményt, ha törölközőt benedvesítünk körülbelül 30-35 Celsius-fokos vízzel és a gyermek törzsére tekerjük. Erre még egy száraz törölközőt tehetünk, hogy az ágy ne legyen nedves. A gyermek karjait hagyjuk szabadon, így szabadabban mozoghat és jobban elviseli a vizes ruhát. Az így elkészített borogatást 15-20 percenként szükséges cserélni a láz csillapodásáig.

Hűtőfürdő esetén szintén nem jéghideg vizet használunk. A gyermeket testhőmérsékletű (36 Celsius-fok körüli) vízbe ültetjük, amelyet hideg víz fokozatos hozzáadása és kevergetése közben 27-30 Celsius-fok körüli értékre hűtünk. A gyermekek könnyebben elfogadják ezt a procedúrát, ha az egyik szülő is beül vele a kádba és egy kissé játékos jelleget kölcsönöznek a hűtőfürdőzésnek. A hűtőfürdőt addig kell folytatni, amíg a láz csillapodik, azaz 38 Celsius-fok alá megy. Rendkívül fontos, hogy a lázas gyermeknek bőven adjunk folyadékot.

2-3 nap után is ismétlődő láz esetén, mindenképpen indokolt az orvosi vizsgálat. Amennyiben egyéb tünetek is észlelhetők (kifejezett bágyadtság, hányások, hasmenés, elégtelen folyadékfogyasztás), akkor korábban is szükséges a szakember véleményét kikérni.

Forrás: DEOEC

Forrás: EgészségKalauz