Ezeket látta már?

Megelőzhető-e a Lyme-kór?

Az Egyesült Államokban a Lyme-kór a leggyakoribb kullancsok által terjesztett betegség, ami különösen az ország északkeleti régióiban fordul elő. Magyarországon a kullancsok főként az erdős területeken fordulnak elő, a Lyme-kór leggyakoribb előfordulási helye a nyugati megyék és az Északi-középhegység. Már harminc éve, hogy a betegségét kiváltó kórokozót, a Borrelia burgdorferit (és annak hordozóit, a kullancsokat) sikerült azonosítaniuk a kutatóknak. Sajnálatos módon azóta a Lyme-kóros esetek száma folyamatosan nőtt.

A nemrég a Journal of Medical Entomology című szaklapban "Mit kell tudnunk a betegség-ökológiáról a Lyme kór megelőzéséhez az Egyesült Államok északkelet területein?" címen megjelent kutatás elkészítése során a Colorado Állami Egyetem és az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának szakértői megvizsgálták, mi lehet az oka, hogy a Lyme-kór megelőzésében nem sikerült jelentős előrelépéseket tenni az utóbbi években.

Megelőzhető-e a Lyme-kór?

A kutatók továbbá felvetettek bizonyos elméleti területeket, ahol a további vizsgálatok segíthetnék a megelőzést és a betegség visszaszorítását.

A szakértők szerint a legfontosabb felmérni, mennyi az a kritikus hordozó-mennyiség, amellyel fenntartható a B. burgdorferi állatok közti transzmissziója. Továbbá fontos lenne megérteni, hogy a lakóhelyi sokszínűség és a korábban erdős területen épült lakóhelyek mennyire növelik a B. burgdorferivel való fertőződés esélyét és milyen megelőző intézkedéseket lehetne tenni a fertőződés esélyének csökkentésére.

A kutatók szerint mennyiségileg fel kell mérni a kullancsokra és más élősködőkre fókuszáló megelőző programok járványügyi hatásait, valamint több vizsgálatot kell végezni az emberi viselkedés a Lyme-kór kialakulásai esélyeire gyakorolt befolyásáról. A szakértők szerint sokat segíthetne az is, ha az élősködők elleni megfelelő védekezést akadályozó, tudásbeli vagy gyakorlati tényezőket is fel lehetne tárni.

A cikkben nagyjából összefoglalásra kerülnek a már létező megelőzési és betegségkezelési módszerek és eszközök, amelyekkel elkerülhető és/vagy szakszerűen kezelhető a B. burgdorferi-fertőzés. A szakértők szerint a különböző kutatási területek hiányosságainak pótlásával hatékonyabb megelőző módszereket lehetne kifejleszteni a Lyme-kór ellen.

Mivel a kullancsfertőzés esélye nagyban függ az emberi viselkedéstől, a kutatók a vizsgálatok végzése közben nem csak a fertőzött kullancsok denzitására összpontosítottak (hiszen ez az alapvető veszélyfaktor a B. burgdorferi esetében az emberekre nézve), hanem az emberi megelőzési viselkedésformákra is.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához