Ezeket látta már?

Miben különbözik az autisták agya a többiekétől?

A Cambridge-i Egyetem tudósai új utat nyitottak az autisztikus betegek szociális nehézségeinek jobb megértése felé, amikor felfedezték, hogy az autisták agya az önmagukra történő gondolás során kevésbé aktív.

Az egyetem Autizmuskutató Központjának tudósai, Michael Lombardo és Simon Baron-Cohen professzor munkatársaikkal a funkcionális MR-vizsgálat során főként az agy ventromedális prefrontális kéregnek nevezett területére koncentráltak, amely akkor aktiválódik, amikor önmagunkra gondolunk.

Az autisták agya azonban nem tesz különbséget aközött, hogy magukra vagy egy másik személyre gondolnak-e. "Ahhoz, hogy résztvegyünk a társas kapcsolatokban, fontos nyomon követni a másokhoz fűződő viszonyunkat" – magyarázta Lombardo. "Egyes esetekben fontos észrevennünk, hogy hasonlóak vagyunk másokhoz, míg más helyzetekben a különbségnek kell tudatosulnia." Mivel az autisták agya máshogyan kezeli a saját magára vonatkozó információkat, a gyerekek szociális fejlődése zavart szenved, ez különösen a külvilághoz fűződő kapcsolatban nyilvánul meg.

A tanulmány a Brain folyóiratban jelent meg.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához