Ezeket látta már?

Őssejtterápiával -a csonttörések gyógyulásáért!

Az inzulinszerű növekedési faktorral (IGF) kombinált őssejterápia segítheti a csonttörések gyógyulását, ezt mutatták állatkísérletes vizsgálatok eredményei.

Az USÁ-ban évente mintegy 600 ezer embert érint a csonttörések gyógyulása – mondja Dr. Anna Spagnoli, a University of North Carolina, Chapel Hill egyetemi docense.

Őssejtterápiával -a csonttörések gyógyulásáért!

- A gond egyre súlyosabb – teszi hozzá – az ún. osteogenesis imperfecta (üvegcsont-betegség) nevű gyermekbetegségben, valamint az időskori csontritkulások esetében. Mindkét korcsoportban a törékeny csontok valóban hamar törnek, akár ismételten is, és nem mindig áll rendelkezésünkre csontpótlás (graft).

A kellő időben nem gyógyuló törések az ún, nem-egyesíthető törések. Állatkísérletben ezt lehet modellezni, az ún. knockout (kiütött) egerekkel, amelyeknek csonttörései nem gyógyulnak. Spagnoli és munkatársai ezen állatokat kezelte IGF-fel "dúsított" őssejtterápiával, csontvelői érett őssejtekkel.

CT vizsgálattal elenőrizve látható volt, hogy a kezelt egerek törései jobban gyógyultak, mint azoké a kontroll állatoké, amelyek nem kaptak kezelést – vagy csak őssejtterápiát. A sejtek csontsejtekké alakultak át, és segítették a törött csontokban lévő sejtek működését, gyorsították a gyógyulást. A képződött új csontok 3-4x erősebbek lettek ily módon.

Spagnoli állítása szerint ez a vizsgálat döntő momentum volt ahhoz, hogy humán vizsgálat is indulhasson, ugyanezzel a célkitűzéssel. A kutató néhány évet prognosztizál arra, hogy ez a módszer bekerülhessen az emberi terápiába.

Megjegyzés: az IGF-hormont jelenleg gyermekkori növekedési zavarok esetén alkalmazzák.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához