A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Ótvar

#fertőző betegség #gyermekbetegség #ótvar
2009.08.24. Módosítva: 2016.09.08.

Az ótvar egy igen ragályos bőrfertőzés. Leggyakrabban csecsemőknél és gyermekeknél észlelhető, elsősorban a gyermekközösségbe kerülést követően. Általában az arcon jelenik meg, különösen az orr- és a szájkörnyéki területet érinti.

Hirdetés

Mi okozza az ótvart?

A betegséget két baktérium okozhatja: a Staphylococcus aureus and Streptococcus pyogenes. Ezek a kórokozók mind a normál, mind a már egyéb bőrbetegség – ekzema, rovarcsípés – kapcsán érintett bőrt megfertőzhetik.

Melyek az ótvar tünetei?

A betegség rendszerint apró, a bőrből kiemelkedő foltokkal indul, melyekből gyorsan folyadékkal vagy gennyel telt hólyagok alakulnak ki. A hólyagok felszakadhatnak, belőlük genny vagy ritkábban tisztább folyadék ürülhet. Ezután sárgás-barnás pörkösödés indul meg, ami akár viszkethet is, de jellemzően nem fájdalmas. Az apró bőrsebek akár borsó, akár nagyobb méretűek is lehetnek.

Hogyan kezelhető a betegség?

Amint ótvar gyanúja merül fel, vigyük gyermekünket orvosához. Az orvos a vizsgálatot követően mintát is vehet vattapálcával a hólyagokból szivárgó folyadékból, amit aztán laborvizsgálatra küld. A szájon keresztül szedendő antibiotikum mellé orvosunk az érintett felszínre antibiotikum-tartalmú kenőcsöt is írhat fel, és tanácsot adhat, miként mossuk a sebes bőrfelszínt. Kövessük ezeket a tanácsokat figyelmesen, győződjünk meg, hogy az antibiotikum-kúrát végigszedte gyermekünk.

A bőrsebek kezelése

A sebes bőrfelületet a fertőzés terjedésének megakadályozása végett a következőképpen kell tisztán tartani és fedni:

  • Mossunk jól kezet vízzel és szappannal.
  • Alaposan töröljük meg kezeinket, lehetőség szerint eldobható konyhai törlővel.
  • Tisztítsuk meg finoman vízzel és szappannal, vagy doktor által javasolt fürdetővel a sebes bőrfelszínt, míg le nem áznak a pörkök.
  • Újra mossunk jól kezet.
  • Vattával vigyük fel az esetlegesen felírt antibiotikumos krémet.
  • Vízálló kötéssel fedjük a sebeket nappalra.
  • A használt kötést műanyag zacskóban tároljuk, kidobás előtt pedig zárjuk le.
  • Ismét mossunk kezet.

Ismét mossunk kezet.

Ami a családot illeti

Az ótvar igen fertőző betegség. Ne küldjük gyermekünket közösségbe a kezelés megkezdése előtt, illetve míg vízálló kötéssel nem fedtük az összes sebet.

A fertőzött gyermek ne használja ugyanazt a törülközőt, ágyneműt és alsóruhát, mint a többiek a családban. Ne használja a közös tisztálkodó eszközöket – körömcsipeszt, körömvágót és fogkefét -, amíg a sebek be nem gyógyulnak.

A család minden többi tagja ügyeljen nagyon a kézmosásra. Próbáljuk megakadályozni, hogy akár a gyermekünk, akár a többiek piszkálják a sebeket. A gyermek körmét pedig vágjuk rövidre, nehogy elvakarja azokat.

Keressük fel az orvost, ha:

  • a kezelés ellenére a sebek nem gyógyulnak, vagy rosszabbodnak
  • a gyermek egyébként nincs jól

a gyermek egyébként nincs jól

Ritkán, a Streptococcus baktérium okozta ótvart követően 2 héttel veseérintettség alakulhat ki. Ilyenkor az arc duzzanata, hányinger – hányás vagy háti fájdalom lehetnek a figyelmeztető jelek. Az érintett gyermekeknek a normálisnál kevesebb, véres vagy elszíneződött lehet a vizelete, ízületeik pedig fájdalmasak vagy feszesek lehetnek. Ilyen tünetek észlelésénél azonnal keressünk fel orvost.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.