Ezeket látta már?

Szórakoztató játékok - autista gyermekeknek

2013.03.12. Módosítva: 2015.11.04.

Autista gyermekek kezelésére alakítottak ki egy viselkedésterápiás eljárást, ami abból áll, hogy a gyermek szociális készségeit próbálják meg fejleszteni. Mindez hatásosabbnak bizonyul, ha a szülőket is be tudják vonni ezekbe a játékos feladatokba.

A motorikus funkciók fejlesztése

Szórakoztató játékok - autista gyermekeknek

A legtöbb autista gyermek fejlődése alatt motorikus funkciózavarokkal küzd. Ezért ezek a speciális játékok segítséget nyújtanak abban, hogy a funkciózavarokat javítsák. Amellett, hogy hatékonyak, még szórakoztathatják is a gyerekeket.

Lássuk akkor melyek azok a játékok amik segíthetnek az autista gyermekeknek?

Labdarúgás

A labdát különböző bázispontok között kell rúgniuk. Ez sokat segíthet a motorikus funkciók fejlesztésénél.

Tánc a családdal

Rendkívül fontos, és sokat segíthet a gyermeknek, ha a család is részt vesz a játékokban, így a táncban is. Válasszuk ki gyermekünk kedvenc zenéjét, és állítsunk fel szabályokat,például ha a zene leáll, akkor abban a helyzetben ahogy vagyunk váljunk "szoborrá". Aki nem tartja be a szabályokat, az kiesik a játékból. Nagyon szórakoztató játék lehet ez gyermekünknek.

"Székfoglaló"

A közismert székfoglalós játék, ahol a szintén a zene játssza a főszerepet. Amíg a zene tart,addig a gyerekek a székek körül mennek, amint a zene leáll minél fürgébben helyet kell foglalni az üres székekben, amelyek minden körnél egyre kevesebbek lesznek. Szintén fontos szerepet játszik a motorikus funkciók fejlesztésénél.

Horgászás mágneses pecabottal

Megint csak a motorikus funkciók fejlesztése a cél.

Nincs másra szükségünk, csak egy kis kreativitásra. Rögzítsünk egy mágnest egy rúd végére, aminek segítségével a vízben lévő játék halakat ki tudja fogni.

A kifogott halak okozta sikerélmény javíthat a gyermekünk kedélyállapotán, és a motorikus készségei is fejlődhetnek ez által.

Csocsó

Ez a fajta "asztali foci" rendkívül szórakoztató, ami a szem- és kézkoordinációt is fejlesztheti.

Gyöngyfűzés

Az egyik legkiválóbb módja, hogy a finom motorikus funkciókat fejlesszük gyermekünknél. Rendezhetünk akár versenyt is a többi beteg gyermekkel, ki mennyi gyöngyöt tud felfűzni.

Ha ezt a néhány játékot kipróbáljuk gyermekünknél,biztosra vehetjük, hogy pozitív eredményeket érhetünk el, segíthetjük szociális készségeiket, fejleszthetjük motorikus funkcióikat.

Forrás: http://speechtherapy.ygoy.com/2012/11/10/fun-games-for-autistic-children/

Forrás: EgészségKalauz