Mindenki ezt nézi most!

Gombócérzés a torokban: így jelez a pajzsmirigy, ha baj van

Gombócérzés a torokban: így jelez a pajzsmirigy, ha baj van

A pajzsmirigyzavarok gyakran sokáig rejtve maradnak, melynek elsősorban az az oka, hogy a betegséget sokszor nem jelzik figyelemfelhívó tünetek. De mire érdemes fokozottan figyelnünk?

Dr. Békési Gábor PhD a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezért elmondja, mikor érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigy funkciókat.

Családban előfordult pajzsmirigy betegség

Ahogy sok másik betegség, úgy a pajzsmirigyzavarok is öröklődhetnek, ezért érdemes rendszeresen ellenőriztetni az értékeit, ha a családjában előfordult már valamilyen pajzsmirigy betegség. Ekkor lehetőleg évente menjen el vérvizsgálatra (TSH, T3, T4, ATPO), valamint ultrahangra is, ahol kiderülhet, ha megnagyobbodott a pajzsmirigye, illetve göbök keletkeztek rajta.

Testsúly változások

Ha valaki - látszólag minden ok nélkül- jelentősebb súlyt veszít vagy szed fel, akkor fennáll a pajzsmirigyzavar gyanúja (fogyás esetén pajzsmirigy túlműködés, hízás esetén alulműködés). Figyelje meg, állt-e be valamilyen változás az étrendjében, mozgásában, és ha nem, úgy célszerű vérvételre mennie!

Gombócérzés, nyelési nehézség, rekedtség

A torokban lévő gombócérzés, nyelési nehézség, rekedtség gyakran felső légúti megbetegedés tünete, ám ha nincs ilyen problémája, akkor meglehet, hogy a pajzsmirigy megnagyobbodása (golyva, strúma), göbös strúma okozza a kellemetlen érzést. Nem ritka az sem, amikor a beteg arról számol be, hogy olyan, mintha folyamatosan szorítaná a ruhája, nyakkendője a nyakát. Ultrahangos vizsgálattal ez könnyen kideríthető és gyógyszerrel, esetleg műtéttel orvosolható.

5 nyomelem, ami nélkülözhetetlen a pajzsmirigy működéséhez

Hangulatingadozások

Mind a pajzsmirigy alul-mind a túlműködés produkálhat pszichés tüneteket, így könnyű összekeverni mentális zavarokkal. Depressziós tüneteket pl. a pajzsmirigy alulműködés okozhat, míg idegességet, stresszt a túlműködés. Megfelelő kezelés hatására ezek a panaszok azonban csökkennek, megszűnnek- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Családalapítás előtt

Családalapítás előtt érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigy funkcióit, mivel annak zavarai könnyen okozhatnak meddőséget, vetélést, koraszülés, a babánál fejlődési, idegrendszeri problémákat. Mivel nagyon gyakori problémának számítanak a pajzsmirigyzavarok, fontos, hogy még a terhesség előtt kiderüljenek a problémák, nem kell megvárni, hogy pl. meddőség vagy egy vetélés miatt kerüljön diagnosztizálásra.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Forrás: EgészségKalauz