Ezeket látta már?

Ha nem akarunk gyereket - attól még nem szűnik meg a PCOS

2013.09.26. Módosítva: 2015.11.04.

A PCOS azoknak a nőknek okozza a legtöbb problémát, akik szeretnének gyereket, de a betegségük ezt nagyban megnehezíti. A kór a petefészkeket érinti, éppen ezért logikus lenne a következtetés, hogy ha valaki már nem szeretne több lurkót vállalni, esetleg a változó koron is átesett, akkor a PCOS már nem jelent gondot, nem is kell vele foglalkozni. Ám ahogyan azt így dr. Koppány Viktóriától, a Trombózisközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistájától megtudtuk, a helyzet nem egészen így áll.

Nem csak a PCOS a gond

Ha nem akarunk gyereket - attól még nem szűnik meg a PCOS

Az egyik nagyon fontos oka, hogy nem legyinthetünk egy meglévő problémára az az, hogy nem működik megfelelően a testünk, és mivel egy bonyolult, és összefüggő rendszerről van szó, ha valamivel baj van, az sokszor eredményezi, hogy más gondok is jelentkezni fognak.

"Az idősebb kor, bár hatással van a menzeszre, nem jelenti azt, hogy feleslegessé teszi a PCOS kezelését. A menopausa után, de akár már a szülés után is – gondolhatnánk – a PCOS igazából nem jelent gondot, hiszen nem akarunk már gyereket. De mint minden betegségnél, itt sem "csak" a már kialakult gonddal kell számolni, hanem annak szövődményeivel, amiknek esélye nem múlik el azért, mert a beteg átesik a változó koron."

A menopausa sem oldja meg a helyzetet

Bár tény, hogy a menopausa után a petefészkek már nem aktívak, de ez nem jelenti azt, hogy nem okozhat gondokat a PCOS a kísérőbetegségei által - ahogyan arra dr. Koppány Viktória, a Trombózisközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája rámutat.

"Sajnos a szövődmények igen súlyosak is lehetnek. Azzal kezdve, hogy kellemetlen szőrösödéssel számolhatunk, a cukorbetegség, és a magas vérnyomás kialakulásához is vezethet. Ezek a veszélyek egészen addig fenn álnak, amíg a beteg menstruál, vagyis a petefészkei működnek. A menopausa után a lehetséges kísérőbetegségeket is ugyanúgy figyelembe kell venni. Az inzulinrezisztencia, vagy akár a metabolikus syndroma (anyagcserezavarral kapcsolatos tünetegyüttes) ekkor is kezelésre szorul, nem lehet elhanyagolni."

Forrás: Trombózisközpont

Forrás: Sajtóközlemény