Ezeket látta már?

Úgy érzi gombóc van a torkában? Ezzel is jelezheti a pajzsmirigye, hogy baj van

hízás pajzsmirigy depresszió meddőség hízás stressz vetélés hangulatingadozás

A pajzsmirigyzavarok gyakran sokáig rejtve maradnak, melynek elsősorban az az oka, hogy a betegséget sokszor nem jelzik figyelemfelhívó tünetek. De mire érdemes fokozottan figyelnünk?

Dr. Békési Gábor PhD a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája ezért elmondja, mikor érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigy funkciókat.

Családban előfordult pajzsmirigy betegség

Ahogy sok másik betegség, úgy a pajzsmirigyzavarok is öröklődhetnek, ezért érdemes rendszeresen ellenőriztetni az értékeit, ha a családjában előfordult már valamilyen pajzsmirigy betegség. Ekkor lehetőleg évente menjen el vérvizsgálatra (TSH, T3, T4, ATPO), valamint ultrahangra is, ahol kiderülhet, ha megnagyobbodott a pajzsmirigye, illetve göbök keletkeztek rajta.

Testsúly változások

Ha valaki - látszólag minden ok nélkül- jelentősebb súlyt veszít vagy szed fel, akkor fennáll a pajzsmirigyzavar gyanúja (fogyás esetén pajzsmirigy túlműködés, hízás esetén alulműködés). Figyelje meg, állt-e be valamilyen változás az étrendjében, mozgásában, és ha nem, úgy célszerű vérvételre mennie!

Gombócérzés, nyelési nehézség, rekedtség

A torokban lévő gombócérzés, nyelési nehézség, rekedtség gyakran felső légúti megbetegedés tünete, ám ha nincs ilyen problémája, akkor meglehet, hogy a pajzsmirigy megnagyobbodása (golyva, strúma), göbös strúma okozza a kellemetlen érzést. Nem ritka az sem, amikor a beteg arról számol be, hogy olyan, mintha folyamatosan szorítaná a ruhája, nyakkendője a nyakát. Ultrahangos vizsgálattal ez könnyen kideríthető és gyógyszerrel, esetleg műtéttel orvosolható.

Hangulatingadozások

Mind a pajzsmirigy alul-mind a túlműködés produkálhat pszichés tüneteket, így könnyű összekeverni mentális zavarokkal. Depressziós tüneteket pl. a pajzsmirigy alulműködés okozhat, míg idegességet, stresszt a túlműködés. Megfelelő kezelés hatására ezek a panaszok azonban csökkennek, megszűnnek- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Családalapítás előtt

Családalapítás előtt érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigy funkcióit, mivel annak zavarai könnyen okozhatnak meddőséget, vetélést, koraszülés, a babánál fejlődési, idegrendszeri problémákat. Mivel nagyon gyakori problémának számítanak a pajzsmirigyzavarok, fontos, hogy még a terhesség előtt kiderüljenek a problémák, nem kell megvárni, hogy pl. meddőség vagy egy vetélés miatt kerüljön diagnosztizálásra.

Mit tehet pajzsmirigye egészségért?

Az emberi szervezet működése genetikailag kódolt. Annak érdekében, hogy szervei optimálisan működjenek, nincs más teendője, mint a táplálkozás során bejuttatni a szervezetébe a számukra fontos tápanyagokat. Kerülje a mesterségesen előállított hormonok bevitelét, kivéve, ha a kezelőorvosa elrendelte alkalmazását meglévő betegsége kezelése céljából!

A pajzsmirigy legfőbb tápanyaga az elemi jód, amely a pajzsmirigyhormonok szerves részeként részt vesz az anyagcsere szabályozásában, befolyásolja a növekedést, az idegrendszer működését és közvetett módon hat a vérkeringésre is. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Táplálkozási Akadémiájának hírlevele felhívja a figyelmet arra, hogy mivel a növényi alapú táplálkozás csekély mennyiségű jódot tartalmaz, a vegán étrendet folytató személyeknél – amennyiben egyáltalán nem, vagy nem rendszeresen fogyasztják a jódozott sót vagy a tengeri zöldségeket – fennállhat a jódhiány kialakulásának veszélye. Nemzetközi ajánlások a fogamzóképes vegán nőknek 150 μg/nap jódkiegészítést javasolnak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kevés alvással jobban fáj: ezeket a betegségeket nehezebb elviselni alvászavar mellett!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pajzsmirigybetegség

Forrás: Budai Endokrinközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához