Így tesszük tönkre a májunkat

#alkohol #máj #májnagyobbodás #májcirrózis
2020.08.20.

A májproblémák sajnos akár évekig rejtve maradhatnak, vagyis sokáig nem járnak együtt látványos tünetekkel. De honnan tudhatjuk, hogy baj van a májunkkal? Bizonyos rossz szokások előre jelezhetik ezt.

A májunk hatalmas szerepet játszik a szervezetünk méregtelenítési folyamataiban, emellett részt veszt többek között a zsírok és az alkohol feldolgozásában is. Egyedülálló módon képes a regenerációra, de egy idő után – különösen, ha túl sok olyan szokásunk van, amelyek károsítják a májat – már sajnos nem képes meggyógyítani magát.

Az alkoholizálás káros a májunkra

Ha valaki nem is tud túl sokat az egészségről, azzal bizonyára tisztában van, hogy az alkohol nem tesz jót a májnak, és a nagyivókat jobban veszélyeztetik a krónikus májbetegségek. Az alkoholfogyasztás miatt a máj szövetei begyulladhatnak, hegesedhetnek, és egy idő után a máj nem tud regenerálódni. Ugyanakkor az alkohol feldolgozása rendkívüli módon igénybe veszi a májat, az ezzel összefüggő biokémiai folyamatok pedig szintén károsítják a májsejteket. A túlzásba vitt alkoholfogyasztás növeli a krónikus májproblémák, illetve a májdaganatok kialakulásának rizikóját is. Heti néhány adag alkohol általában még elfogadható, de ha valakinek a családjában már volt májbeteg, esetleg neki magának voltak már problémái a májával, akkor érdemes az italozást a lehető legjobban korlátozni.

A dohányzás hatása a májra

Bár a legtöbb ember a dohányzást főleg a tüdő tönkretételével azonosítja, kutatásokból kiderült, hogy a cigarettázás a májproblémák (például a májrák) rizikóját is jelentős mértékben növeli. Ennek oka egyrészt a dohánytermékekben található számos veszélyes vegyület, másrészt az, hogy a dohányzás az egész szervezetben növeli az úgynevezett oxidatív stresszt, ami pedig minden sejtünket károsítja.

Túl sok cukros ételt eszünk és nem figyelünk a súlyunkra

Az elhízás sajnos nemcsak a combokat vagy a hasat "növeszti" meg, a belső szerveink is elzsírosodhatnak, ez pedig úgynevezett nem-alkoholos zsírmájhoz vezethet. A máj szövetei hegesedhetnek, sérülhetnek, visszafordíthatatlanul károsodhatnak, és idővel a máj teljesen fel is mondhatja a szolgálatot. A túlsúly mellett jelentősen növeli ennek a betegségnek a rizikóját a cukorbetegség (illetve az inzulinrezisztencia), a magas koleszterinszint, de az is, ha valaki túl sok cukrot fogyaszt.

Zsírmáj, alkoholos májelfajulás: így kezeljük diétával - kattintson tovább!

Túladagoljuk a gyógyszereket és vitaminokat

A máj nemcsak az ételek és italok lebontásáért, feldolgozásáért felelős, de a vitaminok, gyógyszerek, gyógynövényeket tartalmazó étrend-kiegészítők is a májunkon "mennek keresztül". A legtöbb esetben ez nem okoz nehézséget a májunknak, de ha túlzásba visszük a szedésüket, akkor nagyon megterhelhetjük a májat, hosszú távon pedig kifejezetten károsodhatnak is a máj szövetei. Legyünk óvatosak a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal, megfázás elleni szerekkel (melyekben acetaminofent találunk), illetve az A-vitaminnal – csak az előírásoknak megfelelően szedjük ezeket!

Alkoholproblémákkal küzdesz? Ez a 7 jel mutatja!

Forrás: EgészségKalauz