Koronavírus: ez a vakcina nem ajánlott pajzsmirigy betegeknek

#pajzsmirigy #koronavírus #oltás #vakcina
2021.03.13.
Koronavírus: ez a vakcina nem ajánlott pajzsmirigy betegeknek

Van két pajzsmirigybetegség, amelyeknél az egyik koronavírus elleni vakcina beadása nem ajánlott. Melyik oltást kerüljék az érintettek?

Pajzsmirigybetegeknél a Covid elleni védőoltással kapcsolatban sok kérdés merült fel az elmúlt időszkban - írja dr. Kelemen Csaba, szülész-nőgyógyász, endokrinológus főorvos a honlapján. A kérdés, hogy kaphat-e oltást az, aki pajzsmirigy-alulműködésben vagy autoimmun pajzsmirigy-gyulladásban (pl. Hashimoto kór) szenved. Ez azért is fontos kérdés, mert Magyarországon nagyon sokan, leginkább nők érintettek a pajzsmirigy ezen megbetegedéseiben.

Ezt kell tudniuk az pajzsmirigy-betegeknek a koronavírus elleni vakcinákról

Az endokrinológus honlapján olvasottak szerint az oltóanyagok többsége biztonsággal adható pajzsmirigybetegségben szenvedő pácienseknek, legyen szó pajzsmirigy-alulműködésről (hypothyreosis), autoimmun pajzsmirigy-gyulladásról vagy pajzsmirigy túlműködésről (hyperthyreosis).

Az egyetlen kakukktojás a Szputnyik V vakcina, amelynek a hivatalos tájékoztatója szerint ellenjavallatot képez bármilyen eredetű pajzsmirigybetegség és “jelentős eltérések a pajzsmirigy funkciós értékekben”.

Ezután figyelmeztet: "az biztos, hogy ez az oltás a jelenleg érvényes szabályozás alapján ellenjavallt bármilyen eredetű pajzsmirigy-betegségben szenvedő páciensnek." Majd hozzáteszi, hogy nemcsak oltás miatt fontos, hogy az alapbetegség rendszeres kontroll alatt álljon és a pajzsmirigyfunkciók be legyenek állítva a megfelelő gyógyszereléssel.

Hogy milyen alapbetegség megléte esetén nem javasolt még a Szputnyik orosz vakcina, azt ide kattintva olvashatja el.

Kaphatnak-e mRNS vakcinát az autoimmun-betegek?

Az mRNS vakcinák fejlesztése során végzett kísérletekben a betegek beválasztása során a több szervet érintő autoimmunbetegség kizáró ok volt. Nem elsősorban a potenciális káros hatások, hanem a vakcinára adott válasz (ellenanyag szint, T-sejt aktiváció) mérésének nehézségei miatt.

Azonban az egy szervet érintő autoimmun betegség (pl. Hashimoto pajzsmirigy-gyulladás, 1-es típusú cukorbetegség) nem volt kizáró ok, ezekben a betegekben a vizsgált vakcina bizonyítottan biztonságos.

Ez is érdekelheti:

A COVID19 megbetegedés elkerülésének haszna messze meghaladja az oltás által esetlegesen kiváltott reakció, vagy az alapbetegség enyhe fellángolásának rizikóját.

Az autoimmun-betegek és a pajzsmirigy-betegek oltás előtt kérjék ki kezelőorvosuk véleményét.

Forrás: egeszsegkalauz.hu