Ezeket látta már?

Fátyolos és rekedtes a hangja? Ezzel a szervével lehet gond

pajzsmirigy-alulműködés, fátyolos, hang, rekedt

A diagnosztizálás vérvizsgálattal és ultrahanggal történhet, kezelésként pedig tartós hormonpótlást alkalmaznak. A 40 év feletti nők között akár minden huszadik érintett lehet.

A pajzsmirigy-alulműködésének számtalan tünete van. Megjelenése hajlam kérdése is, leggyakrabban krónikus gyulladás következményeként alakul ki a pajzsmirigy funkcióvesztése.

A pajzsmirigy-alulműködés miért pont a nőknél gyakori?

A nőknél ötször-nyolcszor gyakrabban fordul elő pajzsmirigy működési zavar a férfiakhoz képest, ennek hátterében genetikai, illetve hormonális okok állnak. A pajzsmirigy-alulműködést többnyire egy krónikus gyulladás okozza, amelyet számtalan tényező – nagyobb stressz, szülés vagy vírusfertőzés is beindíthat. A gyulladás következményeként a normális pajzsmirigy állomány visszafordíthatatlanul károsodik és csökken a hormontermelés.

Mivel a pajzsmirigy által termelt hormonok az emberi szervezet szinte valamennyi anyagcsere-folyamatára hatással vannak, így annak alulműködése számtalan panaszt okozhat, ezek többsége ráadásul viszonylag általánosnak mondható.

A funkciózavar mellett a pajzsmirigy méretének növekedésével nyaki duzzanat is kialakulhat, ez azonban nem jelenik meg minden alkalommal. A menstruációs ciklus felborulása, a fáradtság, a fázékonyság, a súlygyarapodás, a hajhullás, a magasabb koleszterinszint viszont már gyakori tünet.

A pajzsmirigy-alulműködés diagnosztizálása

A diagnózis felállításához labor- és ultrahangvizsgálatra van szükség – mondja Dr. Reismann Péter hozzátéve, hogy igen súlyos alulműködés esetén ritkább tünetek, mint a tüdő-, a szív belhártyájának vizesedése, EKG-eltérések, lábszári ödéma, izomgyengeség, fátyolos hang is megjelenhet.A meddőség mögött is állhat nem megfelelő pajzsmirigyműködés. A szakember kiemelte, hogy mind a pajzsmirigy-alulműködés, mind a túlműködés emeli a vérnyomást, az előbbi az erek falának merevebbé válásával, míg utóbbi a keringés felgyorsításával. A pajzsmirigy túlműködése emellett gyakran okoz ingerlékenységet, koncentrációs problémákat, alvászavart, nyugtalanságot, súlyvesztést, hasmenést, kézremegést is.

A krónikus gyulladás által kiváltott pajzsmirigy-alulműködést nem lehet visszafordítani, azaz a hormontermelést nem lehet újraindítani, ám tartós hormonpótlással ismét teljes életet élhet a páciens. Így ha csak ez áll a panaszok hátterében, akkor a kellemetlen tünetek megszüntethetőek. Pajzsmirigy-alulműködés veleszületett rendellenességként akár újszülötteknél is előfordulhat, ezt azonban ma már születést követően szűrik – hangsúlyozza Dr. Reismann Péter.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez az a 10 tünet, ami pajzsmirigyzavarra utal

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#pajzsmirigy

Forrás: Semmelweis Hírek
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához