Ezeket látta már?

Ilyen hatása van a májra, ha folyamatosan szed vitaminokat

vitamin, hatása, szedése gyógyszer májbetegség

Ha rendszeresen szed vitamint, erről jobb, ha tud!

A májunk hatalmas szerepet játszik a szervezetünk méregtelenítési folyamataiban, emellett részt veszt többek között a zsírok és az alkohol feldolgozásában is. Egyedülálló módon képes a regenerációra, de egy idő után – különösen, ha túl sok olyan szokásunk van, amelyek károsítják a májat – már sajnos nem képes meggyógyítani magát.

Az alkohol hatása a májra

Ha valaki nem is tud túl sokat az egészségről, azzal bizonyára tisztában van, hogy az alkohol nem tesz jót a májnak, és a nagyivókat jobban veszélyeztetik a krónikus májbetegségek. Az alkoholfogyasztás miatt a máj szövetei begyulladhatnak, hegesedhetnek, és egy idő után a máj nem tud regenerálódni. Ugyanakkor az alkohol feldolgozása rendkívüli módon igénybe veszi a májat, az ezzel összefüggő biokémiai folyamatok pedig szintén károsítják a májsejteket. A túlzásba vitt alkoholfogyasztás növeli a krónikus májproblémák, illetve a májdaganatok kialakulásának rizikóját is. Heti néhány adag alkohol általában még elfogadható, de ha valakinek a családjában már volt májbeteg, esetleg neki magának voltak már problémái a májával, akkor érdemes az italozást a lehető legjobban korlátozni.

A dohányzás hatása a májra

Bár a legtöbb ember a dohányzást főleg a tüdő tönkretételével azonosítja, kutatásokból kiderült, hogy a cigarettázás a májproblémák (például a májrák) rizikóját is jelentős mértékben növeli. Ennek oka egyrészt a dohánytermékekben található számos veszélyes vegyület, másrészt az, hogy a dohányzás az egész szervezetben növeli az úgynevezett oxidatív stresszt, ami pedig minden sejtünket károsítja.

Túl sok cukros étel

Az elhízás sajnos nemcsak a combokat vagy a hasat "növeszti" meg, a belső szerveink is elzsírosodhatnak, ez pedig úgynevezett nem-alkoholos zsírmájhoz vezethet. A máj szövetei hegesedhetnek, sérülhetnek, visszafordíthatatlanul károsodhatnak, és idővel a máj teljesen fel is mondhatja a szolgálatot. A túlsúly mellett jelentősen növeli ennek a betegségnek a rizikóját a cukorbetegség (illetve az inzulinrezisztencia), a magas koleszterinszint, de az is, ha valaki túl sok cukrot fogyaszt.

Túladagoljuk a gyógyszereket és vitaminokat

A máj nemcsak az ételek és italok lebontásáért, feldolgozásáért felelős, de a vitaminok, gyógyszerek, gyógynövényeket tartalmazó étrend-kiegészítők is a májunkon "mennek keresztül". A legtöbb esetben ez nem okoz nehézséget a májunknak, de ha túlzásba visszük a szedésüket, akkor nagyon megterhelhetjük a májat, hosszú távon pedig kifejezetten károsodhatnak is a máj szövetei. Legyünk óvatosak a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal, megfázás elleni szerekkel (melyekben acetaminofent találunk), illetve az A-vitaminnal – csak az előírásoknak megfelelően szedjük ezeket!

Mi a májbetegség tünete?

 1. állandó alhasi fájdalom,
 2. puffadás,
 3. krónikus fáradtság,
 4. étvágytalanság,
 5. nem szándékos fogyás,
 6. tartós hasmenés,
 7. hányinger, hányás,
 8. véres, túl világos vagy túl sötét széklet,
 9. gyors pulzus,
 10. ödéma a lábon, a bokán,
 11. sárgaság (a bőrön és a szemfehérjén).

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hogyan érdemes szedni a D-vitamint, hogy biztosan hasson? Ezeket tanácsolja a szakgyógyszerész

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

májbetegség

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához