7 tévhit a stroke-kal kapcsolatban

#idegrendszeri betegség #Stroke #terápia
2016.12.11. Módosítva: 2016.12.11.

Egy amerikai asszony tapasztalatai: „Két éve a férjem súlyos stroke betegségben szenvedett. Grady nem mondható idősnek (jelenleg 59 éves) és egészen jó általános egészségi állapotban volt. Néhány kilós súlyfelesleg ugyan volt rajta, de nem dohányzott, sőt ilyenfajta betegség a családban még csak elő sem fordult, így fogalmunk sem volt, mi történhetett vele. Szerencsére átvészelte és bár maradt néhány tartósan fennálló tünete, de napról-napra jobb állapotba került, még két év elteltével is."

A stroke (agyi érkatasztrófa, szélütés, agyi esemény) manapság már a negyedik legpusztítóbb betegség az Egyesült Államokban. 800 000 amerikai polgárt érint évente és ezek közül 130 000 meghal.

Íme néhány tévhit, téves elképzelés a stroke-kal kapcsolatban

  • Csak idős ember kaphat stroke-ot. Nem igaz. Bár többségében a 65 évnél idősebb emberekkel történik meg, összességét tekintve az egyharmada a betegeknek 65 év alatti. Sőt mi több, a fiatalok körében is egyre növekedik a stroke előfordulás gyakorisága. Fiataloknál a stroke akár egy háttérben megbúvó rendellenesség következtében is bekövetkezhet, mint a veleszületett szívrendellenesség, amit korábban nem gyanítottak.
  • Csak egy fajta stroke-típus létezik. Nem igaz! Igazából két fő stroke típus ismert. A stroke kb. 87%-a iszkémiás eredetű. Oka egy agyterület vérellátási zavara, esetleg érelzáródás. A többi a vérzéses stroke, alapvetően agyvérzés, ami a véredények megrepedésekor fordulhat elő. A rizikófaktor mindkettő esetén hasonló, de a gyógykezelés teljes mértékben különbözik egymástól. Fenti történetünkben: "Miután Grady átvészelte a vérzéses stroke-ot, azt mondta, olyan érzés, mintha kávét öntöttek volna az agyára"- mondta a feleség.
  • A stroke-ot nem lehet megelőzni. Nem igaz. Valójában, a stroke-típusú betegségek 80%-a megelőzhető a főbb kockázati tényezők, azaz túlsúly, hipertónia (magas vérnyomás) és magas koleszterinszint kezelésével. Több edzés, kevesebb alkohol fogyasztása és cukorbetegség megfelelő kontrollálása is csökkenti a kockázatot.
  • A stroke tünetei mindig drámaiak. Nem igaz. A tünetek olyan enyhék is lehetnek, mint egy szédülésé. A szédülések egy része a túl gyorsan történő felállás, vagy a nyaki gerinccel kapcsolatos problémák kísérőjelensége. Általában a stroke az arc egyik felének petyhüdtségében, a test egyik oldalának elgyengülésében, bénulásában, zavartságban és a beszédkészség zavarában nyilvánul meg. Sőt, míg szívinfarktusnál a férfiaknak és a nőknek hasonló tüneteik lehetnek, addig a stroke esetében a nőknél más tünetek is előfordulhatnak, mint pl. csuklás, ami férfiaknál kevésbé gyakori.
  • A tünetek elmúlnak, ha kivárjuk. Talán a legfontosabb tudnivaló: nem igaz!
  • A lehető legnagyobb hiba, ha azt hisszük, hogy ki lehet aludni vagy kivárni a stroke-tünetek elmúlását. Igazából ez a gondolkodásmód és viselkedés vesztünket is okozhatja! Nagyon fontos – még "laikus szinten" is, hogy a tüneteket nemcsak felismerni kell, hanem minél előbb kezeltetni! A "mini-stroke"-ként is elhíresült tranziens iszkémiás attakot (átmeneti érelzáródásos roham, TIA) sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ennek tünetei a járásproblémák, látászavarok (mindkét szemen), szédülés és zsibbadás/gyengeség a test egyik oldalán, de ezek akár el is múlhatnak viszonylag rövid idő alatt. Ez a típusú stroke általában nem okoz főbb károsodást, de megnövelheti egy újabb stroke esélyeit 30 napon belül.
  • Ha nem gyógyulunk fel gyorsan, akkor tartós fogyatékosságra vagyunk ítélve. Nem igaz. Valaha az emberek azt hitték, hogy a stroke túlélői 6 hónap után már nem javulnak tovább. Szerencsére, ez a nézet azóta megváltozott: soha nem marad abba a javulás, mivel az agyunk, idegrendszerünk állandóan "újrahuzalozza" magát. "A férjem nem hitte volna, hogy két év után ennyire jelentős javulást fog tapasztalni a beszédkészségben és a finom mozgások képességeiben is."
  • Ha 3 órán belül nem érkezünk meg a kórházba – az orvos már tehetetlen. Nem igaz. Mintegy évtizedes szakmai tapasztalat, hogy az erőteljes vérrögoldóként ismert injekciós gyógyszer, a tpA (=altepláz) csak a tényleges stroke megjelenése utáni 3 órában tud segíteni a iszkémiás stroke-os betegeken. Mostanra a terápiás ablakot 8 órára növelték meg, attól függően, hogyan adják be a gyógyszert. Ez a gyógyszer azonban a vérzéses stroke-on nem segít, hiszen véralvadásgátló lévén csak súlyosbíthatja a vérzést.
Forrás: EgészségKalauz