Ezeket látta már?

A mentális betegségek több embert érintenek, mint gondolná

A téli depresszió szezonális betegség

A mentális betegségek sok embert érintenek, 4 emberből 1-et, melyek öngyilkossághoz is vezethetnek, de ezek a betegségek felismerhetőek és jól kezelhetők. Ebből kifolyólag, az öngyilkosság mögött meghúzódó okok felismerése és kezelése a leghatékonyabb módja annak, hogy évente 800.000 életet megmenthessünk, és sokak életminőségét javíthassuk

A Lelki Egészség Világnapja alkalmából, a fő üzenetek mellett az EPA, és a hozzá tartozó Nemzeti Pszichiátriai Társaságok (NPA) csatlakoznak a WHO „40 másodpercnyi tett” elnevezésű kampányához, mellyel az öngyilkosság, mint globális népegészségügyi probléma rendkívüli fontosságára hívják fel a figyelmet, és tájékoztatják az embereket az öngyilkosság megelőzésének lehetőségeiről.

4-ből 1 ember veszélyeztetett

Közel 800.000 ember veszti életét öngyilkosság következtében minden évben, ami 40 másodpercenként 1 embert jelent. Az öngyilkosság globális jelenség, mely bármelyik életszakaszban előfordulhat. Az adatok arra utalnak, hogy minden felnőttre, aki öngyilkosság miatt halt meg, több mint 20 ember jut, akik öngyilkosságot kísérelt meg.

A hatékony, bizonyítékon alapuló, megelőző programokat mind közösségi, mind egyéni szinten érdemes bevezetni az öngyilkosság és az öngyilkossági kísérletek megelőzése érdekében.

Egy több mint 80.000 egészségügyi szakembert képviselő európai hálózatként az EPA szeretne kifejezett hangsúlyt fektetni az egészségügyi dolgozók öngyilkossággal kapcsolatos ismeretek és prevenciós lehetőségek képzésére.

A háziorvosok képzése hatékony az öngyilkosság megelőzésében. Javítja a depresszió és a szorongás kezelését, az ellátás minőségét és az öngyilkosság témájához való hozzáállást. Ahogy az EPA öngyilkosság kezeléséről és megelőzéséről szóló szakmai irányelvében is olvasható, a folyamatos, etikai és jogi problémákat is érintő képzések szükségesek a pszichiáterek, és más, a mentális egészségügy területén dolgozó szakemberek és háziorvosok számára. Az öngyilkosság ellátásnak hazai irányelve is hasonló szellemben készült.

Prof. Marco Sarchiapone, az EPA Szuicidológiai és Öngyilkosság Prevenciós Szekciójának elnöke, kijelenti, hogy „… mivel az öngyilkosságot megkísérlő betegek gyakrabban keresik fel háziorvosukat, vagy a sürgősségi ambulanciákat, mint egy mentális egészségügy területén dolgozó szakembert az öngyilkossági kísérletüket megelőző hónapban, ezért sokszor ezen az egészségügyi dolgozókon múlik, hogy felismerjék az öngyilkossági kísérletet tervezőket”.

Ezek a jelek depresszióra utalnak!

Az időben felismert depresszió életet menthet

Az öngyilkosság megelőzésben specifikus képzések szükségesek, melyek a diagnosztikai készségek, illetve az öngyilkossági gondolatok, valamint a depresszió felmérésének javítását célozzák. Ami az orvosokat illeti, ezt a képzést már az egyetemen, illetve a rezidensi időszak alatt szükséges lenne elkezdeni. A pszichiátereknek - az öngyilkosság megelőzésben nyújtott klinikai szerepükön túl - nem szabad elhanyagolniuk az oktatási és képzési szerepüket sem, az általános és pszichoszociális ellátásban dolgozók, pl. más orvosok, pszichológusok, szociális munkások vagy nővérek képzésében.

Nemzeti szinten minden kormánynak integrálnia kellene az öngyilkosság megelőzést első sorban az egészségügyben dolgozók oktatási és képzési programjaiba. Ahogy Prof. Simavi Vahip, az EPA Nemzeti Pszichiátriai Társaságok (NPA-k) Tanácsának elnöke is kiemeli:

„… amennyiben igaz, hogy az öngyilkosság következtében történő halálozási arány országonként változik, akkor még mindig sokat tanulhatunk egymástól jó gyakorlataink megosztásával, és ha megtanuljuk a bevált hatékony öngyilkosság megelőző programokat i. Mindezen öngyilkosság megelőzésével kapcsolatos kezdeményezések életeket menthetnek. Ezt figyelembe véve, az EPA Nemzeti Pszichiátriai Társaságai a mentális egészség és az öngyilkosság prevenció országok szintjén történő fontosságát hangsúlyozzák”.

A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöksége felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon is vannak elérhető jó gyakorlatok, néhány példát kiemelve szükségesnek tartják egy nemzeti öngyilkosság megelőző stratégia kialakítását, akár önállóan, akár a Nemzeti Népegészségügyi Program keretében.

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához