Ezeket látta már?

10 árulkodó jel, amely segíthet felismerni az autizmust

autizmus jelei csecsemők spektrumzavar diagnózis jelek ASD

Az autizmus korai felismerése rendkívül fontos, minél előbb elkezdődik a terápia, annál jobb eredmények érhetők el.

Bár az autizmust gyakran csak hároméves korban diagnosztizálják, néhány gyermeknél már egyéves kora előtt mutatkoznak a megkésett fejlődés jelei. Bár nem minden megkésett fejlődésű csecsemőnél és kisgyermeknél alakul ki autizmus spektrumzavar (ASD), a szakértők szerint e jelek felismerése kulcsfontosságú a korai diagnózishoz és kezeléshez.

Dr. Rebecca Landa, a baltimore-i Kennedy Krieger Intézet Autizmus és Kapcsolódó Rendellenességek Központjának (Center for Autism and Related Disorders) igazgatója szerint a szülőket meg kell tanítani arra, hogy felismerjék az autizmus és más fejlődési késések figyelmeztető jeleit.

"Abban szeretnénk segíteni a szülőket, hogy észrevegyék a megkésett fejlődés legkorábbi jeleit a baba kommunikációjában, szociális és motoros készségeiben" – mondja Dr. Landa, aki arra is figyelmeztet, hogy egyes gyermekeknél, akiknél ASD alakul ki, csak a második születésnap után jelentkeznek a jelek, vagy visszafejlődnek, miután látszólag normális ütemben zajlott a fejlődésük.

Az elmúlt évtizedben Dr. Landa az autizmussal élő gyermekek csecsemőkori testvéreit követte, hogy felismerje a rendellenesség legkorábbi formájának figyelmeztető jeleit. Kutatásai kimutatták, hogy a diagnózis már 14 hónapos korban is felállítható, és olyan korai beavatkozások kidolgozását indította el, amelyek bizonyítottan javítják az autizmus jeleit mutató egy- és kétéves kisgyermekek eredményeit.

Ezek a jelek segíthetnek a korai felismerésben

Amikor a szülők játszanak a csecsemővel (6-12 hónapos korban), figyeljék a következő jeleket, amelyek összefüggésbe hozhatók az autizmus spektrum zavar vagy más kommunikációs zavarok későbbi diagnózisával:

  1. Ritkán mosolyog, amikor a szülők közelednek hozzá.
  2. Ritkán próbálja utánozni mások hangjait és mozdulatait, például a mosolygást és a nevetést egyszerű társas beszélgetések során.
  3. Késleltetett vagy ritka gügyögés.
  4. Nem reagál a nevére, 6-12 hónapos kora között sem.
  5. 10 hónapos koráig nem gesztikulál a kommunikáció érdekében
  6. Gyenge szemkontaktus
  7. Ritkán hívja fel magára a szülők figyelmét
  8. Gyakran megmerevíti a karját, kezét, lábát, vagy szokatlan testmozgásokat mutat, mint például a kezek forgatása a csuklóján, szokatlan testtartás vagy más ismétlődő viselkedés.
  9. Nem nyúl fel szülője felé, amikor fel akarja venni.
  10. A motoros fejlődése elmarad, beleértve a megkésett átfordulást és kúszást.

Az autizmus korai jelei videón:

"Ha a szülők azt gyanítják, hogy valami nincs rendben a gyermekük fejlődésével, vagy gyermekük visszafejlődik, beszéljenek gyermekorvosukkal vagy más fejlődési szakértővel" – mondja Dr. Landa. "Ne fogadják el a kivárunk és meglátjuk szemléletet. A fejlődés korai szakaszában fontos a felismerés, hogy a fejlesztés a legkorábbi időpontban elkezdődhessen, amikor a gyermekek agya még fogékonyabb."

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így néz ki egy ideális otthon egy autista gyermeknek

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

autizmus-spektrumzavar

Forrás: Kennedy Krieger Institute
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához