Ezeket látta már?

Az agyi stent veszélyei

2010.09.12. Módosítva: 2015.11.04.

Megduplázhatja az újabb szélütés kockázatát a sztent beültetése idős embereknél. A beszűkült artériáik miatt sztent beültetésén átesett 70 feletti pácienseknél megduplázódhat egy újabb szélütés kockázata, illetve a halálozási arány azokhoz képest, akik ehelyett érműtéten esnek át.

urópai kutatók 3400 szélütésen átesett páciens adatait elemezték, akik közül 1725 sztentbeültetésen, 1708 pedig hagyományos műtéten. Megállapították, hogy a páciensek életkorától jelentős mértékben függött az, hogy mennyire hatékony az ereket belülről apró fémhálóval, stenttel megtámasztó eljárás.

Az agyi stent veszélyei

A 70 év fölötti páciensek 12 százaléka kapott szélütést vagy halt meg az eljárást követő négy hónapon belül, míg az ehelyett műtéten átesetteknek csak 6 százaléka. Az orvosok úgy vélik, idősebb korban nagyobb a kockázata a sztent beültetésének, mert artériáik sérülékenyebbek.

Martin Brown, a tanulmány vezető szerzője, a University College London neurológus professzora szerint a kutatás azt bizonyítja, hogy a fiatalabb pácienseknek van választási lehetősége a stent és a műtét között.

A tanulmányt a The Lancet című orvosi folyóirat pénteken megjelent számában publikálta a Brit Stroke Szövetség.

Forrás: MTI