Ezeket látta már?

Demencia korai jelei: ezt a 10 árulkodó tünetet vegye nagyon komolyan

demencia 10 korai jele tünete, emlékezetzavar, alzheimer

Ezek a tünetek már a demencia korai szakaszában jelentkezhetnek.

Demencia fajtái

A demenciának számos fajtája van. A leggyakoribb az Alzheimer-kór. A többi típus a következő:

 • Lewy-testes demencia
 • frontotemporális demencia
 • érrendszeri rendellenességek
 • vegyes demencia, vagy a típusok kombinációja.

Az Alzheimer-kór tünetei

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája. Emlékezetkiesést, beszédzavart és impulzív viselkedést okozhat. Általában az Alzheimer-kór idővel rosszabbodik.

Az Alzheimer-kór néhány jele a következő:

 • feledékenység
 • döntéshozatali nehézségek
 • nehézségek a feladatok elvégzésében
 • személyiségváltozás
 • beszédproblémák

A frontotemporális demencia

Ez a demencia egy ritka formája, amely az agy elülső és oldalsó részét érinti. Változásokat okozhat a személy viselkedésében, nyelvi képességeiben vagy mindkettőben.

A frontotemporális demenciában szenvedő személy a következőket tapasztalhatja:

 • személyiségváltozás
 • az érzelmi reakciók megváltozása
 • tervezési nehézségek
 • beszédproblémák
 • nehézségek a mondatok megértésében

A demencia korai jelei

A demenciának 10 tipikus korai jele van. Ahhoz, hogy valaki diagnózist kapjon, általában kettőt vagy többet kell tapasztalnia ezekből a tünetekből, amelyek már elég súlyosak ahhoz, hogy hatással legyenek az illető mindennapjaira.

1. Memóriazavar

A memóriavesztés a demencia egyik leggyakoribb tünete. A demenciában szenvedő személy nehezen tudja felidézni a közelmúltban tanult információkat. Igaz, a legtöbb ember az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban felejt el dolgokat. Ha azonban a memóriavesztés az életkorral kapcsolatos, és nem a demencia miatt következett be, később az illető általában vissza tudja idézni az információt.

2. Tervezési vagy problémamegoldási nehézségek

A demenciában szenvedő személy nehezen tud követni egy tervet. Például nehezen követhet egy receptet főzés közben, vagy nehezen követheti az útbaigazítást vezetés közben. A problémamegoldás is nagyobb kihívást jelenthet, például amikor számokat ad össze a számlák kifizetéséhez.

3. Nehézségek a megszokott feladatok elvégzésében

A demenciában szenvedő személynek nehézséget okozhat a rendszeresen végzett feladatok elvégzése. Például nehezére eshet a televízió beállításainak megváltoztatása, a számítógép kezelése, egy csésze tea elkészítése vagy egy megszokott helyre való eljutás.

4. Zavarodottság az idővel vagy a hellyel kapcsolatban

A demencia megnehezítheti az idő múlásának megítélését. Az emberek azt is elfelejthetik, hogy hol vannak, hogyan kerültek oda, és miért. Nehezen érthetik meg a jövőben vagy a múltban zajló eseményeket, és a dátumokkal is nehézségekbe ütközhetnek.

5. Kihívások a vizuális információk megértésében

A vizuális információk nehézséget jelenthetnek a demenciában szenvedők számára. Nehezen tudnak olvasni, távolságot megállapítani, vagy színek között különbségeket tenni.

6. Problémák a beszéddel vagy az írással

A demenciával küzdőknek nehézséget okozhat a beszélgetésekben való részvétel. Előfordulhat, hogy elfelejtik, mit mondanak, vagy mit mondott valaki más, és kihívást jelenthet a beszélgetésbe való bekapcsolódás. Rosszabb lehet a helyesírásuk, nem tudják használni az írásjeleket, sőt a kézírásuk is nehezebben olvashatóvá válik.

7. Tárgyak elkeverése

Előfordulhat, hogy a demenciában szenvedő nem emlékszik arra, hogy hol hagyja a mindennapi tárgyakat, például a tévé távirányítóját, a telefont, a pénztárcát és a kulcsokat. A tárgyak elkeveredése frusztráló lehet, és odáig vezethet, hogy másokat lopással vádol.

8. Rossz ítélőképesség vagy döntéshozatal

A demenciával küzdők számára nehéz lehet megérteni, hogy mi a tisztességes és ésszerű. Ez azt jelentheti, hogy túl sokat fizetnek dolgokért, vagy olyan dolgokat vásárolnak, amelyekre nincs szükségük. Néhány demens beteg a személyes higiéniára vagy a megjelenésre is kevesebb figyelmet fordít.

9. Visszavonulás a társadalmi élettől

A demenciában szenvedő beteg érdektelenné válhat a másokkal való társas érintkezés iránt az otthon és a munkahelyén is. Visszahúzódóvá válhat, és nem beszélget másokkal, vagy nem figyel oda, amikor mások beszélnek hozzá.

10. Változások a személyiségben vagy a hangulatban

A demenseknél hangulati ingadozások vagy személyiségváltozások fordulhatnak elő. Például ingerlékennyé, depresszióssá vagy szorongóvá válhatnak.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztaljuk, vagy észrevesszük azokat egy hozzátartozónkon mindenképpen konzultáljunk orvossal. Az Alzheimer Társaság szerint mítosz, hogy a kognitív funkciók mindig romlanak, ahogy az ember idősebb lesz. Míg a kisebb feledékenység az öregedési folyamat normális része lehet, azonban ha a tünetek hatással vannak az illető mindennapi életére, akkor komolyabb probléma állhat a háttérben. A kognitív hanyatlás jelei demenciát vagy más betegséget is jelezhetnek, ezért is fontos, hogy már az első tünetek megjelenése után forduljunk orvoshoz.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így függ össze a magas vérnyomás és a demencia

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

demencia

Forrás: MedicalNewsToday
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához