Ezeket látta már?

Demencia nőknél: ilyen esetben gyorsabban alakul ki

demencia, alzheimer-kór, szívbetegség, cukorbetegség, stroke

Kutatók érdekes eredményekre jutottak.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő közösségi oldalán izgalmas kutatásra hívta fel a figyelmet.

"Szorongós, stresszes - a női sztereotípiák hozzájárulása ahhoz, hogy az alulkezelt pitvarfibrilláció nőknél gyorsabban vezet szellemi hanyatláshoz és elbutuláshoz?

Az Európai Kardiológiai Társaság (2023-as tudományos kongresszusán ma bemutatott és az Alzheimer's & Dementia szakfolyóiratban közzétett kutatás szerint a pitvarfibrillációban szenvedő nőknél gyorsabban alakul ki szellemi hanyatlás és elbutulás (demencia), mint a férfi betegeknél.

A nők pitvarfibrillációjának tüneteit a szerzők szerint gyakran figyelmen kívül hagyják, vagy a stressznek vagy a szorongásnak tulajdonítják, így hosszú ideig nem diagnosztizálják, míg a férfiaknál nagyobb valószínűséggel történik meg ez hamarabb és kezdődik a kezelés" - olvasható a posztban.

Dobson hozzátette, hogy akit nem diagnosztizálnak, az nem kap orális véralvadásgátló gyógyszert a pitvarfibrilláció okozta vérrögök és szélütések megelőzésére. Ezeknél a nőknél kialakulhatnak olyan vérrögök, amelyek az agy kis ereibe jutnak, aminek következtében szellemi károsodások alakulhatnak ki.

A nők kisebb valószínűséggel kapnak ilyen gyógyszereket, mint a férfiak.

Kathryn A. Wood et al, Do Sex Differences Exist in Cognitive Function in Patients with Atrial Fibrillation?, Alzheimer's & Dementia (2022). DOI: 10.1002/alz.063443

https://alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/.../alz.063443

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így függ össze a magas vérnyomás és a demencia

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Alzheimer-kór

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához