Ezeket látta már?

Érdekes felismerés: vércsoportok és a szellemi hanyatlás?

Mielőtt szenzációra gyanakodna a kedves Olvasó, eláruljuk nem az, csak egy újabb kutatási eredmény a közismert 4 vércsoport és agyi szürkeállományunk kapcsolatát illetően. A vércsoportok fontosságát mindenki ismeri, immunrendszeri problémák, vérátömlesztés alkalmával döntő fontosságú kérdés hogy valaki A, B, AB vagy 0 vércsoportú, és milyen az Rh-konstellációja… lássuk miről szól az új kutatás!

A szerzők Brain Research Bulletin-ben megjelent cikke azt elemzi hogy születési vércsoportunk mennyire befolyásolhatja az idegrendszer fejlődését, és megjósolhatjuk e a vércsoport ismeretében, agyunk hogyan öregszik majd.

Érdekes felismerés: vércsoportok és a szellemi hanyatlás?

Az öregedés folyamán változik az agy mérete, vaszkulatúrája (erekkel való ellátottsága) és természetesen változik a szellemi teljesítményünk, kognitív készségünk is az évek során. Az életkor előrehaladtával az agy mérete bizonyos mértékben csökken "sorvad", minden szinten változások állnak be, a molekulákról kezdve az agyi struktúrákig. Közismert, hogy az élet során csökken az agyi működő szürkeállomány (az idegsejtek tömege).

A kutatást vezető Dr. Matteo De Marco (Sheffield University) úgy véli, hogy a szürkeállomány változását, csökkenését és a velejáró szellemi hanyatlást vércsoportunk befolyásolhatja. Egészséges önkénteseken készült 189 agyi MRI-felvétel tanulmányozása kapcsán megállapította, hogy a 0 és nem-0 vércsoportú felnőtteken más-más volt a szellemi hanyatlás aktuális állapota. Mindehhez számították az agyi szürkeállomány mennyiségét, és összevetették a különböző vércsoportok esetén.

A tapasztalatok szerint nem-0 vércsoportok esetén csökkentebb volt a szürkeállomány pl. a fali lebeny és a limbikus rendszer területén. Ez utóbbinál (a hippocampusban) található az a részlet, amely a legkorábban érinti az Alzheimer-betegségben az agy károsodását.

"Úgy tűnik, hogy jellemző különbségek vannak az agytérfogatokat illetően, és ezekkel kapcsolatba hozhatóak klinikai megfigyeléseink. Valószínűsíthető, hogy a vércsoportok befolyást gyakorolhatnak az idegrendszer korai fejlődésére."

Egy tavalyi vizsgálat szerint, amely a Neurology-ban jelent meg, a ritkának tartott AB-vércsoport esetén nagyobb a kognitív zavarok kockázata idősebb korban, mint a többi vércsoportnál. 82%-kal magasabb kockázati arány mutatkozott a gondolkodás- és memória zavarait illetően. Utóbbi vezet el a demenciához.

AB-vércsoportnál magasabb a VIII. (véralvadási) faktor aránya. E tény is növeli a kognitív károsodás és a demencia kockázatát.

A szellemi teljesítmény hanyatlása egyszerűbb eszközökkel is mérsékelhető, mint pl. az egészséges táplálkozás, és a mozgás, fizikai aktivitás. A középkorúak magas vérnyomása, a cukorbetegség, dohányzás, elhízás viszont ellenirányú kockázatok.

Magas vérnyomás esetén változik az agyi fehérállomány, károsodhatnak az agyi erek. Cukorbetegség esetén gyorsabban sorvad a hippocampus, dohányzóknál megfigyelhető egy "általános" agyállomány-csökkenés, és fehérállomány károsodás. Az elhízás, túlsúly pedig igen gyorsan csökkenti az agytérfogatot, rontja a végrehajtó funkciók kivitelezését.

Jó hírünk azonban a sok riogatáson túl, hogy vannak lehetőségek, módszerek a szürkeállomány karbantartására. A rendszeres meditáció pl. támogathatja gondolkodásunk, memóriánk védelmét. Egyes vizsgálatok szerint a meditációt végző személyek agytérfogata kevésbé csökken, mint nem meditáló társaiké. Bár az oki összefüggés nem bizonyos, de az életmódi tényezők szerepe, és a genetika által meghatározott különbségek alapvető szerepet játszanak agyunk öregedése során.

Mondhatjuk, hogy szürkeállományunkat leghatékonyabban lelki békénk elérése támogatja...

http://www.medicaldaily.com/blood-type-and-brain-health-type-o-protects-against-cognitive-decline-gray-matter-337216

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához