Ezeket látta már?

Futás a stroke elől…

2009.04.29. Módosítva: 2016.01.30.

A stroke, ismertebb nevén az agyvérzés a 3. leggyakoribb halálok Magyarországon. A Nemzetközi Stroke Day apropóján ezért a betegséggel kapcsolatos megelőzés lehetőségeire és fontosságára Társadalmi Célú Sport és Családi Nappal hívja fel a figyelmet ESzME (Egyesület a Stroke Megelőzéséért) 2009. május 10-én.

A stroke (agyérkatasztrófa, agyvérzés) a harmadik leggyakoribb halálok Európában és Magyarországon is. Az érintett betegek közel egyharmada egy hónapon belül meghal, egy másik harmadánál pedig tartós fogyatékosságot okoz – leggyakrabban bénuláshoz, beszédzavarhoz vezet – a betegség.

Futás a stroke elől…

A kórkép hátterében számos kockázati tényező állhat, melyek önmagukban is, illetve egymással társulva a stroke kialakulásához vezethetnek. A legtöbb rizikófaktor szerencsére jól befolyásolható, különösképp a dohányzás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, vagy a mozgásszegény életmód.

Ennek megfelelően a stroke megelőzésének 10 pontja:

1. Rendszeresen mérem a vérnyomásomat

2. Nem dohányzom

3. Megvizsgáltatom a koleszterinszintemet

4. Ellenőriztetem a vércukromat (vércukorszintemet)

5. Nem iszom nagy mennyiségben alkoholt

6. Karbantartom ismert szívbetegségemet

7. Ellenőriztetem ismert érszűkületemet

8. Naponta legalább 30 percet mozgok

9. Kerülöm a stresszes életmódot

10. Gyógyszereimet az előírás szerint szedem

Az EszMEfuttatás elnevezésű társadalmi célú Sport és Családi Nap során a résztvevők a fenti pontok legalább felét mér rendezvény helyszínén "teljesíthetik". A megjelentek hasznos információkat kaphatnak a betegséggel kapcsolatosan akár előadások, vagy személyre szóló tanácsadás során is, és több rizikótényezőt jól kimutató egészségügyi szűrés is várja az érdeklődőket.

A mozgásszegény életmód elleni figyelemfelhívás jegyében a 11 órakor rajtoló nyílt futóversenyre egyaránt várják profik és amatőrök nevezését, akik az 5 és 10.000 méteres távok között választhatnak. Minden résztvevő megkapja az esemény pólóját, és a legjobbakat pedig összesen 800.000 forint értékű díjak és értékes nyeremények várják. A futóprogram különlegessége a pályában lévő szintkülönbség – a "hegyi jelleg" –, valamint a kifejezetten családok és iskolák (iskolások) részére kialakított 1.000 méteres táv.

A Magyar Stroke Társaság támogatásával, a Nemzetközi Stroke Day magyarországi rendezvényeihez csatlakozva megvalósuló futóverseny és rendezvény helyszíne a Csillebérc, Szabadidő- és Ifjúsági Központ (1121 Bp. Konkoly Thege Miklós u. 21. – a csillebérci táborban a sportpálya területén).

A futás és a szűrővizsgálatok mellett számos más programmal is várják a nem (csak) futni vágyókat a helyszínen. Vetélkedők, gyermekprogramok, gyermekjátszóház és a nagyszínpadon zajló szórakoztató műsorok egészítik majd ki a strokekal, az egészséges életmóddal kapcsolatos előadásokat.

A résztvevőket az ingyenes belépés mellett szintén térítés nélkül igénybe vehető parkolási, öltözési lehetőség várja majd a helyszínen.

Minden, a versennyel kapcsolatos információ, valamint futóversenyre történő nevezés részletei a www.eszmefuttatas.org weboldalon megtalálhatóak, a rendezők szeretettel várnak minden érdeklődőt a helyszínen, az esemény napján!

Forrás: MTI