Ezeket látta már?

Kemoterápia: ezekkel a hányáscsillapítókkal vigyázzon!

koronavírus, gyógyszer, covid

A legújabb kutatások szerint egyes hányáscsillapítók szedése esetén körülbelül háromszorosan volt emelkedett az oxigénhiányos szélütés kockázata.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy egyes hányáscsillapító gyógyszerek növelhetik a stroke kialakulásának a kockázatát:

"Új francia tanulmány: egyes hányáscsillapítók, így a metopimazin (ez nálunk nincs forgalomban) 3,62-szeresére, míg a forgalomban lévő metoklopramid 3,53-szorosára és a domperidon 2,51-szeresére növelte az agyi oxigénhiány következtében kialakuló szélütés (stroke) kockázatát

Már régebb óta ismert, hogy kapcsolat van az antipszichotikumok használata és az idősebb felnőttek demenciája, valamint az oxigénhiányos (isémiás vagy helyesebben iszkémiás) szélütés (stroke) fokozott kockázata között.

A rákellenes kemoterápiával vagy migrénnel összefüggő hányinger és hányás kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerek szintén gátolják a dopamin nevű ingerületátvivő anyag receptorait. Blokkolják a dopamin átvitelét a belekben, és a kemoreceptor trigger zónát az agyban, amely a hányást okozó jelek továbbításáért felelős.

Ez arra késztetett francia kutatókat, hogy felmérjék, hogy az ilyen hányáscsillapítók, konkrétan a metopimazin, a metoklopramid és a domperidon használata növeli-e az oxigénhiányos szélütés kockázatát. Eredményeiket a British Medical Journal-ban tették közzé.

A kutatók 2612 felnőtt adatait vizsgálták meg a francia térítéses egészségügyi rendszer adatbázisából 2012 és 2016 között. Olyan személyeket vontak be, akiknél ebben az időszakban alakult ki szélütés, és az esemény előtti 70 napon belül legalább egy alkalommal kaptak a fenti gyógyszerek valamelyikéből. A nevezett gyógyszerek rendelésének gyakoriságát ugyanazon betegeknél összehasonlították a kockázati időszakban (1-14 nappal a szélütés előtt) és három kontroll időszakban (57.-70. nap, 43.-56. nap és 29.-42. nap)

A kutatók a résztvevők adatait összehasonlították egy 21.859 véletlenszerűen kiválasztott résztvevőből álló kontrollcsoporttal is, akiknél nem alakult ki oxigénhiányos szélütés. A vizsgálatba bevont résztvevők átlagéletkora 71,9 év volt, és körülbelül egyharmaduk volt férfi.

Az eredmények szerint a fenti hányáscsillapítók szedése esetén kb. háromszorosan volt emelkedett az oxigénhiányos szélütés kockázata: a metopimazin 3,62-szeresére, a metoklopramid 3,53-szorosára, a domperidon 2,51-szeresére növelte az ischaemiás stroke kockázatát."

Olvasson tovább! Erről ismerheti fel a stroke tüneteit - így vegye észre saját magán a jeleket

Hivatkozások: Anne Bénard-Laribière, Emilie Hucteau, Stéphanie Debette et al.: Risk of first ischaemic stroke and use of antidopaminergic antiemetics: nationwide case-time-control study.

BMJ2022;376:e066192 http://dx.doi.org/10.1136/ bmj-2021-066192

https://www.bmj.com/content/376/bmj-2021-066192

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport