Ezeket látta már?

Kivonták a forgalomból ezt a gyógyszert - szennyezőanyagot találtak benne

gyógyszer, ogyéi, gyógyszerkivonás, Parkinson-kór, Razagilin Sandoz

A kivonás a Parkinson-kór kezelésére szolgáló egyik, a dopamin nevű vegyületre ható gyógyszert érinti.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kivonta a forgalomból a Parkinson-kór kezelésére szolgáló Razagilin Sandoz 1 mg tablettát, mert az egyik tételben szennyezőanyagot találtak - közölte a hatóság.

Razagilin Sandoz 1 mg tabletta elősegíti a dopaminszint emelkedését és fenntartását az agyban. Erre azért van szükség, mert a dopamin szerepet játszik a mozgás szabályozásában és a Parkinson-betegség szenvedőknél a dopamint-termelő sejtek száma csökken.

Az OGYEI azért döntött a kivonás mellett, mert a gyógyszer JZ1213 gyártási tételének vizsgálata során az N-nitrozo-razagilin szennyezőre vonatkozóan specifikáción túli eredményt kaptak. - fogalmaz a közlemény.

A gyógyszer forgalmazója a Sandoz Hungária Kft.

A Parkinson-kór kezelése

A tünetek megjelenéséért a dopamin alacsony szintje a felelős, így a gyógyszerek vagy ennek a szintjének az emelését célozzák, vagy a hatóanyagok hasonlóan hatnak, mint a dopamin maga.

A Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszereknek három nagy típusát különíthetjük el: a dopamin nevű vegyületre hatókat, a fizikai tünetekre (pl. kézremegésre) hatókat, valamint a nem motoros tüneteket (pl. a demenciát és depressziót) kezelőket.

A gyógyszeres kezelést beszéd-, mozgás- és okkupációs terápiával egészíthetik ki

A beszédterápiára azért lehet szükség, mert az idegrendszert érintő zavarok következménye a beszéd érthetetlenné, „kásássá” válása lehet, és a mimika, a testbeszéd is megváltozhat. A beszédterápia a nyelési nehézségéket is enyhítheti, hiszen pont azokat az izmokat erősíti, melyek a nyelésben is szerepet játszanak. Az okkupációs terápia pedig segíthet a Parkinson-kóros betegnek, hogy a mindennapi életvitelhez szükséges tevékenységeket, feladatokat „újratanulja”, vagy az állapotának megfelelő módon begyakorolja.

Ez is érdekelheti:

Forrás: OGYÉI