A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

Maradandó károsodásokat okozhat az arcidegbénulás

#idegrendszeri betegség #plasztikai műtét #tumor
2018.07.12. Módosítva: 2018.07.12.

Mivel az arcidegbénulás kialakulásának hátterében számos különböző ok állhat, a kezelést is ennek alapján kell meghatározni. Milyen terápiával kezelhető az arcidegbénulás? Van esély a teljes gyógyulásra?

Hirdetés

Az arcidegbénulás kialakulását több különböző betegség, probléma okozhatja, a fertőzésektől a közvetlen sérüléseken keresztül a súlyos krónikus betegségekig, és az is előfordulhat (mint például a Bell-féle arcidegbénulás esetén), hogy semmilyen okot nem tudnak meghatározni a szakemberek. Az arcidegbénulás kezelése éppen ezért elsősorban ettől az "alapbetegségtől" függ, vagyis a terápiát annak ismeretében kell meghatározni. Ezen kívül természetesen figyelembe kell venni más tényezőket is, többek között a beteg életkorát, a tünetek súlyosságát, illetve azt is, hogy mióta tart a bénultság.

A fertőző betegségek szövődményeként kialakuló arcidegbénulás esetén általában gyógyszeres kezelést javasolnak, pl. antivirális szereket, antibiotikumokat, szteroidokat, gyulladáscsökkentőket, esetleg ezek kombinációját.

Az arcidegbénulás gyógyulása hosszadalmas folyamat Forrás: EgészségKalauz

Esetenként az arcidegbénulás nemcsak az izmok tónustalanságával, azok mozgatásának képtelenségével jár együtt, hanem akaratlan izomrángásokkal, görcsökkel is. Ebben az esetben úgynevezett botox-injekciók segítségével lehet ezeket megelőzni. Az injekciókat általában néhány havonta meg kell ismételni.

Az arcidegbénulás kezelése műtéttel

Különböző műtéti eljárásokkal is kezelhető az arcidegbénulás, illetve javítható a beteg állapota. Lehetőség van például a sérült ideg "cseréjére", vagy izmok "áthelyezésére": ideg-, illetve izomátültetésre, így, ha nem is teljesen, de visszaállítható a korábban elveszített mozgásképesség.

A műtétek során nemcsak az idegek, izmok működésének helyreállítására koncentrálhatnak, hanem a beteg életminőségének javítására, az esetleges kellemetlenségek megszüntetésére vagy megelőzésére. Az arcidegbénulás (illetve az annak kezelésére alkalmazott műtétek) időnként az arc kisebb-nagyobb torzulásával is járhat, ezért plasztikai beavatkozások segítségével – legalább részben - visszaállítható például az arc szimmetriája, vagy a lefittyedő, megereszkedő szemhéj is visszanyerheti a korábbi formáját.

Tudta, hogy néha a szemműtét a megoldás? Olvasson tovább

Fontos megjegyezni, hogy esetenként nemcsak azért lehet szükség műtétre, hogy az arcidegbénulást kezeljék, a betegséget ugyanis tumor vagy sérülés (pl. csonttörés) is okozhatja. Ilyenkor a műtét célja a daganat eltávolítása, illetve a sérüléssel kapcsolatos szövődmények megelőzése. Előfordulhat tehát, hogy az idegeket "feláldozzák" azért, hogy a súlyosabb problémákat elkerülhessék. Ilyenkor azonban a későbbiekben különböző helyreállító beavatkozásokat javasolhat a szakorvos.

Teljesen meggyógyulhat a beteg?

Nagyon eltérő lehet, hogy milyen ütemben gyógyul egy-egy beteg, illetve milyen mértékben szenved maradandó károsodásokat. Általában az arcidegbénulás gyógyulása hosszadalmas folyamat, több hétig, sőt akár több hónapig is eltarthat. Sajnos előfordulhat, hogy valaki soha nem épül fel teljesen, nem nyeri vissza az izmok mozgatásának képességét. Azonban az is megtörténhet, hogy spontán, mindenféle beavatkozás vagy kezelés nélkül teljesen elmúlik az arcidegbénulás.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.