Ezeket látta már?

Bell-parézis (arcideg-bénulás)

Arcideg-bénulás: másnéven az arc izmainak bénulása, kraniális mononeuropátia. A betegség lényege az arcizmok beidegzéséért felelős 7. agyideg, az arcideg működészavara. Az arcideg károsodása a beidegzett arcizmok gyengeségéhez, súlyosabb esetében bénulásához vezet.

Okok, előfordulás, kockázatok

Bell-parézis (arcideg-bénulás)

Az USÁ-ban az éves gyakoriság kb. 30-40.000, azaz két tízezrelék, tehát ritka betegségnek számít. Az arcideg gyulladása, duzzanata áll a háttérben, azon a szakaszon, ahol az ideg a koponyán belül fut. A betegség oka jelenleg nem ismert. Feltételezik, hogy kiválthatja pl. a herpes zoster, az övsömör nevű fertőzés is. Mi okozhat még arcideg-bénulást?

HIV-fertőzés

Lyme-betegség

Fertőző eredetű középfülgyulladás

Szarkoidózis

Az arcideg-bénulás tünetei

Kiindulhat adott esetben egy egyszerűnek tűnő megfázás nyomán is. A tünetek legtöbbször azonnal láthatóak, de eltelhet 2-3 nap a kialakulásukig. Ha később jelentkeznek, általában kevésbé súlyosak. Az arcideg-bénulás tünetei általában csak az egyik oldalon jelentkeznek, enyhe-súlyos változatban.

Legjellemzőbb az arc merevsége, és egy oldalra való "elhúzódása".

További tünetek:

Szemhéjzárási nehézség

Az étkezés folyamatának zavara: a falat vagy a korty kihullik, kicsurog a száj érintett oldalán

Nyáladzás

Az arc általános petyhüdtsége (szemhéj, szájzug)

Mosolygás, grimaszok, arckifejezések zavara

Arcizmok gyengesége, összerándulása

Szemszárazság, szemfertőzések kialakulása

Szájszárazság

fejfájás

Ízérzési zavarok

Egyoldali hallászavar (hangosabbnak hallja a hangokat, hyperacusis)

Az arc összerándulása

Diagnosztika

Sok esetben az arcideg-bénulás diagnózisához elegendő a beteg kórelőzménye, anamnézise, és egy alapos fizikális vizsgálat. Ha az orvos esetleg agytumorra gyanakszik, a következő műszeres vizsgálatok elvégzése lehet indokolt:

Koponya-CT- és MR-felvétel

További vizsgálatok az arcideg-bénulás igazolására:

EMG, az izomműködés műszeres vizsgálata,

Idegingerület-vezetés vizsgálata

A Bell-parézis kezelése

A legtöbb esetben nem szükséges kezelés, a tünetek múló jellegűek lehetnek. Elképzelhető viszont, hogy csak hetek-hónapok alatt áll helyre az arcizmok normális működése, tehát ez a beteg számára eléggé frusztráló tudat.

Az orvos rendelhet lubrikáns (nedvesítő) célzatú szemcseppet, szemkenőcsöt a kellő nedvességű környezet fenntartására, ha az illető nem képes szemét teljesen becsukni. Éjszakára felrakott szemtapasz is hasznos lehet.

Bizonyos esetekben gyógyszereket is alkalmaznak, ezek hatása nem teljesen egyértelmű. Adható pl. kortikoszteroid, mint erős gyulladásgátló, ez csökkentheti a duzzanatot az arcideg körül. Esetleg adható célzott vírusellenes szerrel történő kezelés is. Végeztek műtéteket az arcideg tehermenetesítésére (dekompressziós műtét) de az esetek nagy részében ezek nem voltak igazán sikeresek.

Prognózis

Az arcideg-bénulás az esetek legnagyobb részében néhány hónap alatt nyom nélkül gyógyul. Ha az idegműködés nem teljességgel – tehát bénulásig károsodott, és a tünetek mintegy 3 héten belül javulnak, várhatóan teljeskörű lesz a gyógyulás.

Milyen maradványtünetek lehetnek?

Az ízérzés hosszú távon változik, romlik

Egyes arcizmok, a szemnhéj görcsös állapota

Az arcizmok gyengesége

Szövődmények

Jelentősebb mértékű szemszárazság.

Mikor kell orvossal konzultálni?

Az arc pethyüdtsége, vagy egyéb fent felsorolt tünetek esetén keressük meg háziorvosunkat. Ki kell zárni veszélyesebb betegségek – pl. a stroke, agyi érkatasztrófa eshetőségét!

A betegségnek megelőzési lehetősége jelenleg nincsen.

forrás: MSD Orvosi kézikönyv, PubMed

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához