Ezeket látta már?

Mi jön a stroke után? Depresszió?

Depresszió fenyegeti a stroke túlélőit? Ha egy stroke-túlélő nem is szenved el komolyabb mentális sérülést, kisebb eséllyel tud újra önálló életet élni, ha depressziós, idős, vagy egyéb orvosi problémával küszködik - derült ki egy új kutatásból.

Kutatók 367 olyan túlélő adatait vetették össze, akik átlagéletkora 62 év volt, és nem éltek át komolyabb nyelvi vagy gondolkodásbeli károsodást. Közülük 174-nél diagnosztizáltak depressziót a szélütés után egy hónapon belül.

Mi jön a stroke után? Depresszió?

A betegek önállóságát egy 0-tól 5-ig terjedő skálán osztályozták, amelyen a legnagyobb szám jelölte a leginkább magatehetetlen embereket. A stroke után három hónappal a vizsgált személyek 20 százaléka kapott 3 vagy nagyobb osztályzatot, ami azt jelenti, hogy ennyien nem voltak képesek még az önálló életre. Az idősek és azok, akik depresszióban vagy más betegségben szenvedtek, sokkal kevésbé bizonyultak önállónak, mint a fiatalabb, egészséges társaik.

A tanulmány a Neurology című folyóirat március 15-i számában jelent meg.

"A stroke-ot követő depresszió mindennapos probléma. Az Egyesült Államokban évente 795 ezer ember szenved el szélütést, akik egyharmadánál jelentkezik később a kedélybetegség." – mondja a tanulmány szerzője, Arlene Schmid, az Indianai Egyetem és a Richard L. Roudebush Veterán Egészségügyi Központ munkatársa.

A kutatók azt nem vizsgálták, hogy a depresszió kezelése segít-e a normális életbe való visszatérésben: "Noha a stroke-ot követő depresszió kezelése hatással lehet a gyógyulásra, rendkívül fontos az állapot mielőbbi felismerése, mivel ennek elmulasztása komoly egészségi és társadalmi károkkal járhat." – véli a szakember.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához