Ezeket látta már?

Orrsprayvel a migrén ellen

Egy új orrspray gyorsan csillapítja a migrént, segítségével már 2 órán belül csillapítani lehet a migrén okozta fájdalmat.

Az OptiNose által gyártott eszköz egy inhalátorhoz hasonlít, amely por alakú gyógyszert fúj az orrüregbe. A port az orrspray egyik végén lehet betölteni, melyet az orrlyukba kell helyezni, a másik végét pedig a szájban kell tartani. Kilégzéskor a levegő a gyógyszerport az orrlyukba fújja, ahonnan gyorsan felszívódik a véráramba a felszínhez közeli kis vérereken keresztül. Innen pedig az arcidegen keresztül eljut az agyba.

Orrsprayvel a migrén ellen

A szájon át szedhető gyógyszerektől eltérően, amelyek esetében legalább fél órának kell eltelnie az enyhülés első jeléig, ez a por mindössze néhány percen belül bekerül a véráramba. Hatóanyaga triptán (-származék), porított formában. A triptán tartalmú tablettákat gyakran használják a migrén kezelésére. A hatóanyag gátolja a fájdalomjeleket, így csillapítja a fájdalmat. A triptánok hatására az agy körüli vérerek is összeszűkülnek. Ez azért fontos, mert a migrént a vérerek hirtelen dilatációja okozza, amely többek között stressz, alkohol vagy más kiváltó tényezőre adott válaszként jelentkezik.

Milyen vegyületek a triptánok?

A cikkben említett triptánokról ejtsünk néhány szót.

Jellemző képviselőjük pl. a sumatriptan, és rokon származékai. Ezek ún. szelektív szerotonin receptor-agonisták, (azaz hasonlóképpen hatnak a szerotoninhoz). Jól alkalmazhatóak súlyos migrén esetén, azoknál is, akiknek nem hatottak pl. a NSAID-ok (nemszteroid gyulladásgátlók).

A triptánok a migrén kezelésében nem első vonalbeli szerek, egyes migrénfajtákban hatnak jól, főként a típusos migrénben. Rendkívül erős, vagy folytonos (status migrainosus) migrén esetén nem alkalmazhatóak.

Kb. 30-90 percen belül csökkentik a tüneteket, vagy megszüntethetik magát a migrénes rohamot is. (Ebben igazán hasznos a cikkben említett orrspray, mert jelentősen lerövidíti a felszívódás idejét - jóval hamarabb hat a gyógyszer.)

Sok esetben a migrénes roham napon belül ismétlődik, ilyen esetben maximum még egy alkalommal adhatóak a triptánok azonos napon.

A migrén sokszor betegállománnyal jár, az illető aznap képtelen még bemenni is a munkahelyére. A triptánok adásával csökkenthető a munkából kieső napok száma is.

(a szerk., forrás wikipedia)

A beszámoló szerint a klinikai vizsgálatok során a betegek közel hatvan százaléka teljesen fájdalommentes volt két óra elteltével. A 10 mg dózist szedő betegek 54 százaléka, a 20 mg adagot szedő betegek 57 százaléka tapasztalta a fájdalom elmúlását néhány óra múlva.

A Migraine Action szervezet orvosi tanácsadó testületének elnöke, Andrew Dowson úgy véli, kiváló technológiáról van szó, amely egy jól bevált migréngyógyszer újszerű alkalmazását vezeti be. Az új módszer hatékonyabb, gyorsabb, és kevesebb mellékhatással jár.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához