Ezeket látta már?

Stroke utáni felépülés: gyorsabb, ha kiszedik a vérrögöt?!

A vérrög "kihalászása" után gyorsabb a szélütés utáni felépülés! A szélütés kezelésének jövőjét jelentheti az az új módszer, amelyben apró hálóval húzzák ki a páciens agyából az eret elzáró vérrögöt - derül ki a The Lancet brit orvosi folyóiratban megjelent két tanulmányból.

Több olyan technikát is alkalmaznak már az orvosok, amelyekkel a szélütésen átesett emberek elzáródott agyi ereit meg lehet nyitni. A páciensek egy része a vérrögöt feloldó gyógyszert kaphat, a szert azonban közvetlenül a szélütés utáni pár órában kell alkalmazni, és nem is használható mindenkinél.

Stroke utáni felépülés: gyorsabb, ha kiszedik a vérrögöt?!

Más technikák nem a rög feloldását, hanem annak eltávolítását, kihúzását célozzák meg. Egyes módszereknél kis méretű tubust, katétert juttattak az ágyéki artériától indulva az agyba. Az ebben lévő vékony vezeték áthalad a vérrögön, ott feltekeredik, így teszi lehetővé, hogy visszahúzásakor a rögöt is eltávolíthassák. Az eljárás azonban még messze van a rutinszerű alkalmazástól.

A legújabb módszernél a vékony huzal aprócska ketrecet formál, amely az artéria falához nyomja a vérrögöt, és körbehálózza: így pedig már ki tudják azt húzni, szintén a combhajlatban lévő artérián keresztül. Két hasonló eszközt teszteltek azokban a tanulmányokban, amelyek eredményeiket most ismertették.

Az egyik vizsgálatba 113 pácienst vontak be, akik 58 százaléka mutatott jó agyi funkciókat három hónappal a beavatkozás után, míg a korábbi katéteres módszerrel kezelt embereknél ez csak 33 százalék volt, ráadásul a halálozási arány is a hálós eszköznél mutatkozott kedvezőbbnek.

A másik, 178 páciens bevonásával készült tanulmányban kétszer nagyobb volt a független életre képes emberek aránya az új eszközzel történt kezelések után.

Jeffrey Saver, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatója, a tanulmányok egyik résztvevője úgy véli, hogy a jövőben elterjedhetnek ezek az új módszerek, mert nagyobb eséllyel szabadítják fel az elzáródott ereket, mint a gyógyszerek. "A vérrögoldó gyógyszerek az elzáródott nagy artériáknak csak 40 százalékát nyitják meg részlegesen, miközben ezek az eszközök az elzáródott nagy artériák 70-90 százalékát nyitják meg" - magyarázta a BBC hírszolgálatának a kutató (http://www.bbc.co.uk/news/health-19355202).

Az új eszközök ráadásul olyan pácienseknél is alkalmazhatók, akiknél nem lenne biztonságos a vérrögöt feloldó szerek használata, például azok, akik antikoaguláns (véralvadást gátló) gyógyszereket szednek, nemrégiben estek át műtéten vagy már 4-8 órával a szélütés után vannak.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához