Ezeket látta már?

Támad és távozik - mesék a migrénről

2010.05.10. Módosítva: 2015.11.04.

Migrénem van - kiáltottak fel fájdalmasan hajdani dámák, unatkozó úriasszonyok, és fejüket fogva hagyták el a nem kedvükre való társaságot, vagy éppen hites uruk megunt hálószobáját. Mert a migrén elegáns és felülírhatatlan kifogás volt, akkor is, ha valóban fájdalmas görcsökkel kínozta a rá hivatkozót, és akkor is, ha csupán alibiként, trükkös kibúvóként hivatkoztak rá.

- De mi is az a migrén? Mitől tör rá áldozatára váratlanul? - erről kérdezem Kovács Éva életmód-tanácsadót.

- Bizony a migrén valóság, létező fájdalom, amely nem tűnt el az egykori felső körökbe tartozó hölgyek szeszélyeivel együtt. Sőt azt mondhatjuk, ma egyre gyakoribb az a kínzó, görcsös fejfájás, amelyet migrénként titulálunk, és amely nem csak a nők kiváltsága, hanem korra és nemre való tekintet nélkül támad. Fejfájásról sokat panaszkodnak az emberek, de a "normális" fejfájást az különbözteti meg a migréntől, hogy az általában egy-egy hatékony fájdalomcsillapító hatására elmúlik, és oka is könnyen megfejthető, hiszen mögötte mindig van valami, ami kiváltja - időjárás-változás, fogfájás, fülfájás, idegeskedés, kialvatlanság. A migrén szinte rohamszerűen jelentkezik, általában a halánték körül, lüktető, görcsös fájdalommal jár, amely csillapíthatatlan, és gyakran nem csupán egy-két óráig tart, akár napokig is elhúzódhat.

- Hogyan lehet elejét venni, ha kiváltó okát sem ismerjük?

- Azért a "gyakorlott" migrénesek már megérzik jöttét, szédülés, fáradtság, hányinger, hangulatváltozás, a koncentrációkészség csökkenése előzi meg általában. Kialakulásához a frontérzékenység, a vércukor- és a hormonszint változása egyaránt hozzájárulhat.

- Századunk betegségének tartják, annak ellenére, hogy habkönnyű lányregények megsárgult lapjain elmaradhatatlanul fel-felbukkan.

- Ma - érdekes módon - éppen a stresszes élettel, a sok feszültséggel, rohanással, a felfokozott élettempóval magyarázzák terjedését, holott régen sokkal inkább az unalom, a semmittevés "hozta ki". Ennek nem mond ellent, hogy sok orvos pszichoszomatikus okokkal magyarázza, köztük a magányossággal, magánéleti konfliktusokkal, sikertelenséggel, különféle szociális tényezőkkel.

- Manapság azt tartják: mindenki veszélyeztetett.

- Ez így is van, civilizációs betegség rangjára emelkedett, és kialakulásában családi hajlam, halmozottság is megfigyelhető. Akinek már volt benne része, számíthat rá, hogy nem egyszeri eseményről van szó, a migrén vissza-visszatér. Bár elfogadott és ismert gyógymód nincs rá, egyénileg fel lehet készülni fogadására. Van, aki a fény elől sötét szobába menekül, más inkább sétára vágyik a szabad levegőn. Mint sok mindenre, a migrénre is leginkább erőteljes életmódváltást javasolnak a szakemberek. Ez nem egyszerű, hiszen a megélhetési problémák, a teljesítménykényszer, a magánéleti kudarcok nem múlnak el egyik percről a másikra, és a migrén is megmarad mint kísérőjelenség. Táplálkozástudósok szerint a bevitt étel is befolyásolja a migrén kialakulását, bizonyos étkek kifejezetten elősegítik jelentkezését, ezt viszont könnyen meg lehet figyelni, és elkerülhetők a görcsös fejfájást kiváltó táplálékok.

Természettudósok különféle gyógyteákra esküsznek, a gyömbért, chilit, kamillát, koriandert, borsmentát javasolják a leginkább megelőzésképpen. Egy biztos, mégpedig az, hogy nincs garantáltan hatásos szer migrén ellen. Marad a türelem, az életmód kedvezőbb alakítása, önfegyelem, és a remény: ahogy jön, úgy távozik is ez a sokszor emberi tűréshatárt feszegető görcsös fájdalom.

(A szerkesztő kommentárja: természetesen a terápiában vannak olyan gyógyszerek, amelyek migrén esetén adhatóak. Ezekkel évtizedek óta foglalkoznak már, csodaszer nincsen, de megpróbálnak a központi idegrendszeri anyagcsere-folyamatok befolyásolása révén hatni a migrénre, rohamszerű fejfájásokra. A fájdalomcsillapítókat külön nem említjük, hiszen abból igen széles a paletta. A migrénellenes célzott gyógyszerek rendelése neurológus szakorvos feladata.

Dr. Székely G.)

Forrás: MTI