Ezeket látta már?

Tippek az igazi pihenéshez

2017.02.21. Módosítva: 2017.02.21.

Ha ki akarod pihenni magad, aludj háton fekve! Köztudomású, hogy a pihentető éjszakai alvás számos egészségügyi előnnyel jár. Mi azonban a legjobb alvási testhelyzet ahhoz, hogy valóban kipihenjük magunkat?

Egy új tanulmány szerint az a legjobb, ha háton fekve alszunk. Ezzel megelőzhetjük a nyak- és a hátfájdalmat, visszaszoríthatjuk a savrefluxot és minimálisra csökkenthetjük a ráncosodást. A háton fekvés megkönnyíti, hogy a fejünk, a nyakunk és a gerincünk semleges tartásban maradjon.

Tippek az igazi pihenéshez

A súlyos horkolástól vagy alvási apnoétól szenvedő embereknek azonban kerülniük kell a háton fekvést. Ez a testhelyzet nyakfájdalomtól szenvedőknek ajánlott, nyakpárnával együtt.

A következő jó testhelyzet az oldalfekvés, amely jót tesz az általános egészségi állapotnak. Megelőzi a nyak- és hátfájdalmat, és visszaszorítja a savas refluxot és a horkolást. Terhes nőknek ideális alvási pozíció. A terhesség utolsó hónapjaiban a bal oldalon érdemes feküdni, ami serkenti a magzat vérellátását.

Az oldalfekvés ugyanakkor általában összehúzza a váll- és a nyakizmokat, ezért az ilyen testhelyzetben alvóknak érdemes vállnyújtó gyakorlatokat végezniük, hogy kilazítsák a hátukat és megelőzzék a fájdalmat.

Az oldalfekvés az arc ráncosodását is fokozhatja, és hosszú távon az emlők elernyedését is elősegítheti. Ez a testhelyzet hátfájdalomtól szenvedőknek ajánlott, és ilyen esetben érdemes egy kispárnát helyezni a térdek alá az ágyéki gerincszakasz kímélése érdekében.

Forrás: Medipress