Ezeket látta már?

Új tudományos eredmény: bőrsejtekből - agysejtek

Jelentős áttörést értek el brit kutatók, akik - állításuk szerint - emberi agysejteket hozta létre emberi bőrből - közölte a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása (www.telegraph.co.uk).

Első alkalommal sikerült laboratóriumban bőrsejtek visszaprogramozásával emberi agysejteket előállítani: az eredmény hosszabb távon olyan állapotok gyógyításához vezethet, mint az Alzheimer-kór, az epilepszia vagy a szélütés miatti bénulás.

Új tudományos eredmény: bőrsejtekből - agysejtek

Eddig csak embrionális őssejtekből kiindulva tudták az agykéreg sejtjeit és szöveteit előállítani, ami etikai kérdéseket vetett fel. A Rick Livesey által vezetett kutatócsoport új módszere lehetőséget ad arra, hogy nagyobb mennyiségben, etikai aggályok nélkül hozhassanak létre agysejteket.

A sejteken először az agy fejlődését kívánják tanulmányozni a Cambridge-i Egyetem Gurdon Intézetének kutatói, akik munkájukról a Nature Neuroscience című tudományos folyóirat legfrissebb számában tették közzé ismertetőjüket.

Még néhány részlet az eredeti cikkből...

A kutatócsoport vezetője szerint: "tanulmányaink alapján nem szükséges, hogy az agyi károsodást mi állítsuk helyre, a működések, funkciók visszanyeréséhez. Az agy majd ezt önmaga megteszi. Nekünk az a feladatunk, hogy lássuk el az agyat megfelelő sejtekkel, sejttömeggel, amelyeket azután saját céljaira fel tud dolgozni.

Úgy tűnik, hogy (lényegében) bárkiből vett megfelelő bőrsejt-minta alkalmas lehet a betegbe, konkrétabban az agyba való visszaültetésre."

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához