Végre beszédhibások is csetelhetnek egy új appal

#afázia #beszédzavar #kommunikáció #Stroke
2017.05.12. Módosítva: 2017.05.12.

Afáziásoknak fejlesztette ki a Samsung új chatprogramját, amely karakterek helyett emojikban foglalja össze a mondanivalót.

Sokat segíthet az afáziás pácienseknek és családjaiknak, barátaiknak, gondviselőiknek az a Wemogee nevű chatprogram, amelyet a Samsung mutatott be. Maga az afázia összefoglaló név olyan beszéd- vagy kommunikációzavarokra, amelyeket általában stroke vagy koponyasérülésekkel járó balesetek okoznak: az olvasási, írási vagy értési agyi folyamatok különböző kombinációkban zavarodhatnak, sérülhetnek meg.

A Samsung olasz szakemberekkel végzett kutatásai után azt állítja: az emojik és más piktogramok még azok számára is érthetőek, akiknek problémája van a szöveges információk értelmezésével és ezeket nemcsak "olvasni", de "írni" is tudják. Így született meg az a Wemogee, amely gyakorlatilag híd az afáziások és a nem-afáziások között.

A Wemogee chatprogram fejlesztői szerint segít a beszédzavaros betegeknek a mindennapi kommunikációban. Forrás: EgészségKalauz

Ikonokból szöveges üzenet és fordítva

Az afáziás páciensek az ikonokat hat csoportba osztva tekinthetik meg (a segítségkéréstől kezdve az étkezésen keresztül a szórakozási lehetőségekig) és küldhetnek akár egy-egy emojit is, illetve sorbarendezve akár többet is. Mivel az app szöveges üzenetté fordítja ezen emojikat a fogadóoldalon, ezért egyelőre nem lehet tetszőleges kombinációban küldeni ikonokat, csak előre megadottakat. Jelenleg közel 150 ilyen üzenet alkotja a beszélgetések alapját – a nem-afáziás beszélgetőtársak egyelőre szöveges üzenetekből válogathatnak, amelyeket a program ikonokra fordít vissza. Mindez azért történt így, hogy kiszámítható kérdésekre kiszámítható válaszok szülessenek, így a páciensek a jelenlegi limitált ikonkészlettel nem zavarodnak meg a válaszlehetőségek számától.

Tudta? A szellemi leépülés nem egyértelmű velejárja az afáziának. Ide kattintva olvashat tovább.

A Wemogee chatprogram egyelőre csak Androidos felhasználóknak érhető el ingyenesen, angol és olasz nyelven, a hírek szerint pedig az iPhone-os és iPades tulajoknak sem kell már sokat várniuk.

Forrás:thenextweb.com

Forrás: EgészségKalauz